Antena 3 CNN Externe Putin înfuriat de scutul american

Putin înfuriat de scutul american

Putin înfuriat de scutul american
23 Mai 2007   •   20:40

Rusia se opune ferm proiectului de scut anti-rachetă în Europa. Preşedintele Vladimir Putin a declarat la Viena că proiectul de instalare a dispozitivului american în apropierea graniţelor Rusiei va relansa cu certitudine cursa înarmării. Americanii susţin însă că scutul are doar un rol defensiv, menit să contracareze eventuale atacuri din partea Iranului sau a Coreei de Nord. Proiectul Statelor Unite de a instala 10 rachete de interceptare în Polonia şi o bază radar în Cehia a generat un val de critici la Moscova. Mai mulţi oficiali ruşi au dat de înţeles că Rusia nu este dispusă la un compromis.

Mai mult, Vladimir Putin a apreciat că aceste proiecte militare, la care se adaugă şi bazele americane din România şi Bulgaria, ar putea fi o ameninţare gravă la adresa securităţii ruse.

?Ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu partenerii noştri americani nu există nicio şansă ca poziţia noastră să se schimbe pentru că nu am auzit nimic nou. Ce se va întâmpla în Europa dacă estul continentului va fi aprovizionat cu noi şi noi arme? De ce sunt necesare noile baze din Bulgaria, România şi noua poziţie în regiune a Cehiei??, întreabă şeful de stat de la Moscova.

Declaraţia liderului de la Kremlin vine după ce, săptămâna trecută, Rusia a fost chemată la discuţii pe aceeaşi temă cu reprezentanţii statelor NATO. În plus, secretarul american al apărării, Robert Gates, s-a deplasat luni la Moscova, încercând să pună capăt opoziţiei ruse.

Nu doar Rusia se opune planurilor americane în Europa. Proiectul scutului antirachetă, care ar putea deveni operaţional în 2011, a trezit şi rezervele Franţei, Germaniei, Austriei, Spaniei şi Slovaciei. În urmă cu 40 de ani, doar 9 ţări din lume deţineau rachete, în timp ce în prezent, numărul lor a crescut la 20.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close