Antena 3 CNN Externe Putin i-a sesizat lui Erdogan că au scăzut schimburile comerciale dintre Rusia și Turcia. Întâlnire și cu Xi Jinping, în Kazahstan

Putin i-a sesizat lui Erdogan că au scăzut schimburile comerciale dintre Rusia și Turcia. Întâlnire și cu Xi Jinping, în Kazahstan

hepta_putin erdogan xi jinping
Vladimir Putin s-a întâlnit, în Kazahstan cu Recep Erdogan și Xi Jinping. Foto: Hepta
03 Iul 2024   •   20:27

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit, miercuri, la Astana, în Kazahstan, cu președintele chinez Xi Jinping și cu președintele turc Recep Erdogan. În cadrul discuțiilor, cei trei lideri autoritari au discutat despre cooperarea dintre țările lor și despre războiul din Ucraina. 

Întâlnirile au loc în marja summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OSC), care are drept scop să contracareze ceea ce Beijingul şi Moscova consideră a fi „hegemonia” americană în afacerile internaţionale.

OSC „s-a impus ca unul dintre pilonii cheie ai unei ordini mondiale multipolare juste”, a declarat Putin, în timp ce Iranul, sub sancţiunile occidentale, s-a alăturat organizaţiei anul trecut, iar Belarusul, ostracizat de Occident, va deveni membru joi.

Liderul rus a făcut şi un scurt comentariu asupra stării relaţiilor ruso-chineze, care „traversează cea mai bună perioadă din istoria lor”.

„Ele se bazează pe principiile egalităţii, ale beneficiului reciproc şi respectului pentru suveranitatea fiecărei persoane”, a salutat Vladimir Putin, în timp ce axa Moscova-Beijing a fost întărită de la începutul invaziei ruse din Ucraina, în februarie 2022.

La rândul său, Xi Jinping a declarat că este „încântat să-şi revadă vechiul prieten”.

„Confruntat cu situaţia internaţională şi volatilitatea lumii”, Xi, criticat de Occident pentru sprijinul tot mare pentru Moscova, şi-a exprimat speranţa că cele două ţări îşi vor consolida prietenia „pentru generaţiile viitoare”.

La întâlnirea cu președintele turc, Erdogan i-a transmis lui Putin că Ankara ar putea contribui la stabilirea unei baze pentru a se pune capăt războiului dintre Ucraina şi Rusia şi că este posibilă o pace echitabilă care să convină ambelor părţi, a anunţat preşedinţia turcă, potrivit Agerpres.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre războiul din Fâşia Gaza şi despre modalităţile de încheiere a conflictului din Siria, a afirmat preşedinţia turcă într-un comunicat emis la finalul întâlnirii dintre Erdogan şi Putin în marja summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS) din Kazahstan.

Cu ocazia acestei întâlniri, Erdogan şi-a reiterat invitaţia făcută lui Putin de a efectua o vizită în Turcia, afirmând că îl aşteaptă „cât mai curând posibil”, informează EFE.

„Vă aştept, domnule preşedinte, cât mai curând posibil în ţara mea”, a insistat Erdogan în discuţia purtată cu Putin, care, la rândul său, i-a promis liderului turc că va veni „negreşit”.

În acelaşi timp, preşedintele turc a salutat dezvoltarea relaţiilor bilaterale între Turcia şi Rusia, în pofida „dificultăţilor de moment”.

„Am observat o uşoară scădere a volumului schimburilor comerciale în ultimele luni, dar acesta rămâne la un nivel destul de ridicat, de 55 de miliarde, dacă îl calculăm în dolari”, a completat Putin.

Erdogan, la rândul său, a afirmat că obiectivul actual este de a creşte comerţul bilateral la 100 miliarde de dolari.

Liderul rus a adăugat că toate proiectele majore implementate în comun de Moscova şi Ankara sunt puse în aplicare în conformitate cu termenele convenite: „Nu există nicio schimbare în acest sens!”.

Putin s-a referit, de asemenea, la cooperarea ruso-turcă în domeniul turismului şi a reamintit că numai anul trecut aproximativ 7 milioane de ruşi au vizitat Turcia.

La finele anului trecut, planurile lui Putin de a vizita Turcia, unde ultima oară s-a deplasat în ianuarie 2020 - înainte de declanşarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022 -, nu s-au materializat.

Organizaţia de Cooperare de la Shanghai (OCS), creată în 2001, cuprinde în prezent China, India, Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan şi Uzbekistan, în timp ce Belarusul este aşteptat să devină cel de-al zecelea membru al său în cadrul actualului summit, care începe miercuri seară cu un dineu informal şi va continua joi cu o reuniune a liderilor ţărilor membre şi statelor prietene.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Pe unde merge Klaus Iohannis la Sibiu când este Valea Oltului închisă
x close