Antena 3 CNN Externe Putin i-a făcut "cadou" lui Ahmadinejad sprijinul său în problema nucleară

Putin i-a făcut "cadou" lui Ahmadinejad sprijinul său în problema nucleară

Putin i-a făcut "cadou" lui Ahmadinejad sprijinul său în problema nucleară
17 Oct 2007   •   09:45

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a angajat în faţa preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad că nu va autoriza organizarea vreunui atac, pe propriul teritoriu, care să aibă ca ţintă Iranul. Decizia a fost luată în cadrul summit-ului ţărilor de la Marea Caspică, organizat la Teheran, la care au luat parte şefii de stat din Azerbaidjan, Iran, Kazahstan, Rusia şi Turkmeistan, angajamentul statutând ca niciuna dintre cele cinci ţări să nu permită organizarea unei agresiuni împotriva unei alteia care face parte din acest pact.

Angajamentul participanţilor este calificat de cotidianul Kommersant drept ?un mare cadou? pentru preşedintele iranian, în condiţiile în care există informaţii că Statele Unite ar folosi Azerbaidjan-ul pentru un viitor atac asupra Iranului. ?Este o garanţie pentru Iran că nu va trebui să lupte pe mare?, scrie AFP, americanii având acum o barieră în Azerbaidjan şi Kazakhstan.

Jurnaliştii subliniază şi că semnalul dat de Vladimir Putin lui Mahmoud Ahmadinejad este o garanţie a sprijinului pe care i-l va acorda. În ciuda informaţiilor despre o posibilă tentativă de asasinat, preşedintele rus a efectuat vizita în Iran, cel mai probabil pentru a-l asigura pe liderul iranian că se află de partea sa. Venirea sa pe teritoriu iranian, ca şi angajamentele fixate prin declaraţia finală a summit-ului arată că, în cazul ?unui conflict radical? între SUA şi Iran legat de programul nuclear, Moscova va sprijini Teheranul.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close