Antena 3 CNN Externe Putin l-a "vizitat" pe Gorbaciov înainte de înmormântare | Moment de reculegere sub un minut, lângă sicriu

Putin l-a "vizitat" pe Gorbaciov înainte de înmormântare | Moment de reculegere sub un minut, lângă sicriu

Adrian Iclozan
3 minute de citit Publicat la 15:43 01 Sep 2022 Modificat la 16:03 01 Sep 2022
Putin Gorbaciov @Nexta_TV
Sursa foto: Twitter @Nexta_TV

Informația a fost comunicată de la purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de CNN.

"Programul de lucru al lui Vladimir Putin nu îi permite să ia parte la ceremonia de adio organizată pentru Mihail Gorbaciov sâmbătă, 3 septembrie", a precizat Peskov.

El a adăugat că președintele rus a vizitat joi Spitalul Clinic Central, unde se află sicriul cu trupul neînsuflețit al fostului lider al URSS, și a depus un buchet de flori.

Putin, moment de reculegere de jumătate de minut

Momentul a fost filmat și difuzat la televiziunile ruse.

Conform imaginilor, Putin se îndreaptă spre sicriu și depune alături buchetul de flori roșii, după care stă nemișcat câteva secunde cu privirile ațintite spre defunct, într-un aparent moment de reculegere.

El își îndreaptă apoi atenția spre stânga sa, unde se află un portret alb-negru al unui Gorbaciov imortalizat la o vârstă mai tânără și zâmbitor.

Președintele rus revine cu privirea la sicriu, își pleacă, într-un aparent gest de omagiu, capul, pune mâna pe marginea sicriului, într-un aparent gest de rămas bun, își face cruce cu mâna dreaptă, apoi pleacă.

Întreaga secvență durează sub un minut.

Kremlinul: "Elemente de funeralii de stat la înmormântarea lui Gorbaciov"

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a lămurit și chestiunea funeraliilor de stat, speculată după decesul lui Mihali Gorbaciov.

Dmitri Peskov a declarat că evenimentul în memoria lui Gorbaciov va conține "elemente" de funeralii de stat.

"Va fi prezentă garda de onoare și va exista o ceremonie publică, iar statul va ajuta la organizarea evenimentului", a menționat oficialul de la Kremlin, fără a specifica în ce fel este diferit evenimentul de sâmbătă de funeraliile de stat.

Ceremonia publică de adio va avea loc sâmbătă, la Moscova, între orelele locale 10 și 14.

Înmormântarea va avea loc în aceeași zi la cimitirul Novodevici din capitala rusă.

Vladimir Putin adoptă un ton reținut la moartea lui Mihail Gorbaciov dar liderii din jurul lui rup tăcerea

Kremlinul l-a descris pe fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov - care a decedat marți noaptea, la vârsta de 91 de ani - drept un om de stat care a schimbat istoria lumii, dar a apreciat că "romantismul" său cu privire la posibilitatea unei apropieri de Occident nu s-a justificat.

"Gorbaciov a fost un om politic şi de stat care a avut un impact uriaș asupra cursului istoriei mondiale. Ne-a condus țara într-o perioadă de schimbări complexe și dramatice și de provocări uriașe economice, sociale și de politică externă", a menționat președintele rus Vladimir Putin în telegrama sa de condoleanțe transmisă miercuri.

Putin, care activa în serviciul secret KGB pe când Gorbaciov se afla la putere, a comentat că fostul lider "a înțeles pe deplin" că sistemul sovietic avea nevoie să fie reformat și că s-a străduit "să vină cu soluții la probleme urgente".

În anii din urmă, actualul președinte rus și-a făcut în repetate ocazii cunoscută opinia că "destrămarea URSS a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului 20".

Destrămarea URSS este, cel mai adesea, primul lucru invocat atunci când este adusă în discuție moștenirea politică a lui Mihail Gorbaciov.

Șeful spionilor ruși și purtătorul de cuvânt al lui Putin, critici la adresa lui Gorbaciov după moartea acestuia

Cu ocazia decesului ultimului lider sovietic, Putin a ales să fie mai reținut în exprimări și a evidențiat mai ales "uriașă activitate umanitară, de binefacere și de reprezentare pe care a desfășurat-o Mihail Sergheevici Gorbaciov în acești ultimi ani".

Alți lideri ruși din cercul lui Putin n-au rămas la fel de reținuți.

Serghei Narîşkin, șeful agenției de informații externe a Rusiei, a transmis, la rândul său, condoleanțe, dar a declarat că țara încă se confruntă cu consecințele generate de "perestroika lui Gorbaciov".

"Lui Gorbaciov i-a revenit misiunea de a conduce țara într-o perioadă foarte dificilă, de a se confrunta cu multe provocări externe și interne, pentru care nu a fost găsit un răspuns adecvat", a transmis Narîşkin.

Și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a exprimat o opinie critică, declarând că speranțele lui Gorbaciov pentru "o relație de iubire" cu Occidentul erau nejustificate și că a fost nevoie (ca aceste speranțe) să fie corectate în timpul mandatului lui Putin.

"El își dorea sincer să creadă că Războiul Rece se va încheia și că va vesti o perioadă de iubire eternă între noua Uniune Sovietică și Occident. (...) Romantismul său nu se justifica. Nu a existat o perioadă romantică, luna de miere nu a funcționat și setea de sânge a oponenților noștri și-a făcut apariția. Este bine că ne-am dat seama de asta la timp", a susținut Peskov.

×
x close