Politologul Serghei Karaganov, promotor influent al unei linii dure în politica externă a Rusiei, a adus argumente pentru o politică nucleară mai fermă şi face presiuni în acest sens asupra preşedintelui Vladimir Putin, semnalează joi agenţia Reuters, care citează publicația Kommersant.
Serghei Karaganov a declarat într-un interviu pentru Kommersant că Moscova ar putea lansa un atac nuclear limitat asupra unei țări NATO fără a declanșa un război nuclear total.
Scopul principal al doctrinei nucleare a Rusiei, a spus Karaganov, „ar trebui să fie acela de a se asigura că toți inamicii actuali și viitori sunt siguri că Rusia este pregătită să folosească arme nucleare”.
În comentariile publicate la câteva săptămâni după ce Ucraina a capturat o parte din regiunea Kursk a Rusiei, din care forțele Moscovei încă luptă pentru a o elibera, acesta a spus: „Este timpul să declarăm că avem dreptul de a răspunde oricăror lovituri masive pe teritoriul nostru cu o lovitură nucleară. Acest lucru se aplică și oricărei confiscări a teritoriului nostru”.
În interviul citat de Reuters, Karaganov a afirmat că Statele Unite mint când garantează protecţie nucleară aliaţilor.
Karaganov a fost timp de un an cel mai proeminent susţinător al modificării doctrinei respective, până când Moscova a anunţat că o va revizui.
Declarațiile lui Karaganov sunt urmărite îndeaproape de experții occidentali în securitate ca un indicator al gândirii ruse privind politica externă, de apărare și nucleară.
Opiniile sale nu reprezintă politica oficială, dar Kremlinul i-a oferit oportunități repetate de a le exprima în forumuri influente și de a le prezenta direct președintelui Vladimir Putin.
Actuala doctrină afirmă că Rusia ar fi pregătită să folosească arme nucleare ca răspuns la un atac nuclear al unei alte țări sau la un atac convențional care amenința existența statului.
Unii analiști din Occident spun că Karaganov îndeplinește o funcție utilă pentru Kremlin, exprimând opinii care stârnesc alarma în Occident, în timp ce îl fac pe Putin să pară calm și moderat prin comparație.