Antena 3 CNN Externe Putin dă înapoi în privinţa scutului antirachetă

Putin dă înapoi în privinţa scutului antirachetă

Putin dă înapoi în privinţa scutului antirachetă
11 Iul 2007   •   20:46

Rusia n-a reuşit să-i convingă pe americani să nu-şi extindă scutul anti-rachetă în Europa de Est şi, potrivit Reuters, acum a schimbat strategia. Autorităţile de la Moscova au renunţat la ameninţările tipice războiului rece şi au anunţat că vor colabora cu Washingtonul pentru găsirea unui sistem alternativ care să mulţumească ambele ţări. În ultima perioadă, preşedintele rus Vladimir Putin pare mai conciliant în problema scutului american. În locul ameninţărilor, liderul de la Kremlin a venit cu o propunere: un scut antirachetă colectiv la care Rusia şi ţările europene să participe alături de Statele Unite.

Totuşi, iniţiativa lui Putin a fost primită cu rezervă la Washington. Cu atât mai mult cu cât, Rusia nu a renunţat definitiv la ameninţări. Săptămâna trecută, vicepremierul Serghei Lavrov a ţinut să reamintească faptul că ţara sa îşi va concentra noi rachete la graniţa cu Uniunea Europeană, dacă Statele Unite îşi duc planul la bun sfârşit.

Americanii vor să amplaseze mai multe interceptoare de rachete şi un radar în Polonia şi în Cehia. Analiştii sunt sceptici că preşedintele american, George Bush ar accepta o colaborare cu Rusia. Şi aceasta pentru că, în acest caz, Statele Unite ar trebui să schimbe planul şi să piardă miliardele de dolari deja investite în acest program.

Autorităţile de la Moscova consideră că scutul americanilor este o ameninţare directă pentru Rusia, deşi Washingtonul a asigurat că sistemul este destinat contracarării unor eventuale atacuri din partea Iranului sau Coreei de Nord.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close