Antena 3 CNN Externe „Ascensiunea prinților Rusiei”. Putin îi scoate-n față pe copiii elitei de la Kremlin, la forumul economic de la Sankt Petersburg

„Ascensiunea prinților Rusiei”. Putin îi scoate-n față pe copiii elitei de la Kremlin, la forumul economic de la Sankt Petersburg

Are loc un „transfer gradual de putere către moştenitori”.

„Ascensiunea prinților Rusiei”. Putin îi scoate-n față pe copiii elitei de la Kremlin, la forumul economic de la Sankt Petersburg
de Robert Kiss    |    05 Iun 2024   •   17:38

Vladimir Putin transformă Sankt Petersburg-ul natal în inima puterii ruse pentru un eveniment emblematic din această săptămână. Din ce în ce mai mult, adunarea din fosta capitală imperială a Rusiei devine o rampă de lansare pentru copiii elitei de la Kremlin, scrie Bloomberg.

Fiicele lui Vladimir Putin, Maria Voronţova şi Katerina Tihonova, au o rară apariţie publică şi se numără printre vorbitorii de la Forumul Economic Internaţional anual de la Sankt Petersburg, ale cărui lucrări au început miercuri. Fiica fostului ministru al apărării, actual secretar al Consiliului rus de Securitate, Serghei Şoigu, Ksenia, participă şi ea la un panel de discuţii. La fel şi fiul şefului de cabinet al Kremlinului, Anton Vaino, Aleksandr. Anna Ţivileva, despre care guvernul britanic spune că este rudă a lui Putin şi care este căsătorită cu ministrul energiei, Serghei Ţivilev, va vorbi, de asemenea, în calitate de şefă a unui fond de stat înfiinţat de preşedinte anul trecut pentru a ajuta soldaţii care au luptat în războiul din Ucraina.

„Ascensiunea prinţilor - copiii reprezentanţilor elitei politice” a început, a declarat Evgheni Mincenko, politolog care a lucrat cu Kremlinul, într-un articol despre structura de putere din Rusia intitulat „Politburo 2.0”, o referire la sistemul de guvernare din fosta Uniune Sovietică. Înrudirea este acum un factor esenţial în regimul lui Putin, susţine el.

Copiii unora dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui sunt, de asemenea, enumeraţi ca participanţi la evenimentul de patru zile, inclusiv Roman Rotenberg, al cărui tată, Boris, s-a numărat printre partenerii de judo din copilărie ai lui Putin.

Are loc un „transfer gradual de putere către moştenitori”, spune Maria Snegovaia, cercetător senior în cadrul Programului Europa, Rusia şi Eurasia de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale cu sediul la Washington. „Aceasta este o încercare de a reînnoi, de a întineri elita”, subliniază ea.

La discursul lui Putin în plenul forumului, vineri, se poate asista doar pe bază de invitaţie pentru participanţi, care plătesc o sumă consistentă, de 1,35 milioane de ruble (15.200 de dolari), pentru a veni la SPIEF în acest an.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, liderul chinez Xi Jinping, premierul indian Narendra Modi, fostul cancelar german Angela Merkel şi defunctul prim-ministru japonez Shinzo Abe au apărut cu toţii la SPIEF în trecut. Acum sunt puţine figuri occidentale, iar forumul a înclinat spre ţările „prietene” din Asia, Orientul Mijlociu şi Africa în căutarea unor invitaţi de seamă.

Cândva menit să atragă investitorii americani şi europeni ca o „fereastră” către Rusia, SPIEF are acum o agendă clar anti-occidentală.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Rusia Serghei Șoigu
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Virus periculos într-o localitate din Italia. Peste 300 de oameni au ajuns la spital
x close