Investigația face parte dintr-un proiect pentru aniversarea de 70 de ani a lui Vladimir Putin
Jurnaliștii site-ului de investigații Project Media au ajuns la concluzia că în 2016-2017, președintele rus a fost însoţit în medie de cinci medici. În noiembrie 2016, Putin nu a apărut în public timp de cinci zile - iar în această perioadă, 12 medici l-au vizitat pe liderul de la Kremlin.
Până în 2019, scrie ziarul, Putin a fost însoțit în medie de nouă medici. Publicația notează că alături de președinte a fost văzut cel mai des medicul oncolog Evgeny Selivanov, specialist și în probleme de tiroidă.
Putin și-a demonstrat public interesul pentru problema cancerului tiroidian. În iulie 2020, s-a întâlnit cu șeful Centrului Național de Cercetare Medicală pentru Endocrinologie, Ivan Dedov, care este șeful fiicei mai mari a lui Putin, Maria.
Dedov i-a spus președintelui despre prevalența ridicată a cancerului tiroidian și a vorbit despre noul medicament hormonal „Tyrogin”, care combate metastazele după operație. „Recuperare de 95-98%?” a întrebat Putin și a primit un răspuns afirmativ
Publicația vorbește și despre interesul lui Putin pentru băile cu extract de coarne de cerb, după cum informează și cotidianul ucrainean, Pravda.
Serghei Șoigu, pe atunci șef al Ministerului Situațiilor de Urgență, a fost primul din elita rusă care a devenit interesat de băile cu extract de coarne. La mijlocul anilor 2000, l-a adus pentru prima dată pe președinte în Altai și l-a convins de beneficiile procedurii - se presupune că îmbunătățește funcționarea sistemului cardiovascular și întinerește pielea.
Pe măsură ce îmbătrânește, preocupările legate de sănătate și longevitate îl absorb atât de mult pe președinte, încât chiar se arată interesat de medicina alternativă, deși mulți din familia lui sunt medici.
Cerbul este animalul cel mai important în medicina orientală, fiind considerat drept vietatea cu cea mai mare energie Yang. În China şi Coreea de Sud, cornul de cerb şi căprioară se bucură de maximă preţuire.
Extractul din corn de cerb şi-a câştigat renumele de a spori atât puterile trupului, cât şi ale spiritului. Chinezii şi coreenii îl consumă ca ingredient minune în băuturi tonice şi ceaiuri la începutul iernii pentru a se proteja împotriva gripei şi a răcelilor.
Chinezii spun că extrasul din corn de cerb conţine, printre altele: o substanţă care protejează fluidele organismului de enzimele distructive, lipide pentru crearea de celule şi sporirea energiei, agenţi puternici antiinflamatori, fosfor care ajută la consolidarea şi creşterea oaselor şi a dinţilor, magneziu pentru nervi şi muşchi şi ajutarea celulelor să se refacă. În rezumat, extractul din corn de cerb creşte vitalitatea, alungă oboseala şi are proprietăţi spectaculoase împotriva îmbătrânirii.