Antena 3 CNN Externe Putin aruncă în aer prețul gazului în Europa. Anunțul său despre plata gazului rusesc în ruble a generat o reacție imediată a burselor

Putin aruncă în aer prețul gazului în Europa. Anunțul său despre plata gazului rusesc în ruble a generat o reacție imediată a burselor

Prețul gazului în Europa în timpul tranzacționării la bursă a crescut la 1.450 de dolari mia de metri cubi după declarația lui Vladimir Putin de astăzi privind semnarea decretului prin care de mâine gazul rusesc va fi plătit în ruble de statele ”neprietenoase”.

pret-gaz-europa
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Mar 2022   •   17:33

Informația a fost transmisă de agenția rusă de presă TASS, care citează datele Bursei de Valori din Londra.

„Începând cu ora 16:37, ora Moscovei, gazul la bursa din Europa este tranzacționat la 1.393 dolari per 1.000 de metri cubi, sau 121,7 euro per MWh.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret care de la 1 aprilie definește o nouă procedură de plată a livrărilor de gaze rusești către cumpărătorii din țări neprietenoase. Potrivit decretului, astfel de cumpărători vor fi obligați să deschidă conturi speciale în ruble la Gazprombank pentru a plăti bunurile.”, a transmis TASS.

Astăzi, la ora 16.00, pe bursa din Amsterdam un MWh de gaz valora 112 euro. În jurul orei 17.30, prețul se afla la pragul de 123 de euro. Între 16.00 și 16.13 prețul unui MWh de gaz a înregistrat o creștere abruptă, de la 112 euro la 127 de euro.

Vladimir Putin a anunțat că țările considerate de Rusia ”neprietenoase” vor fi obligate printr-o nouă lege să plătească gazul rusesc în ruble. În caz contrar, livrarea va fi sistată.

„Astăzi am semnat un decret care stabilește regulile de comercializare a gazelor naturale rusești cu statele neprietenoase. Oferim o schemă clară și transparentă pentru a cumpăra gaz natural rusesc.

Acestea trebuie să deschidă conturi de ruble în băncile rusești, care vor fi folosite pentru a plăti gazul livrat de mâine. În cazul în care astfel de plăți nu sunt efectuate, vom considera aceasta o neîndeplinire a obligațiilor din partea cumpărătorilor cu toate consecințele care decurg.

Nimeni nu ne vinde nimic gratis și nu vom facem acte de caritate. Contractele existente vor fi oprite.”, a transmis Vladimir Putin.

Potrivit unei declarații guvernamentale, pe lista Federației Ruse a statelor ”neprietenoase” se află: statele membre ale Uniunii Europene, Albania, Andorra, Australia, Marea Britanie, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, Islanda, Canada, Liechtenstein, Micronezia, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Coreea de Sud, San Marino, Macedonia de Nord, Singapore, Statele Unite ale Americii, Taiwan, Ucraina, Muntenegru, Elveția și Japonia.

×
Subiecte în articol: gaz Rusia Vladimir Putin
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close