El a făcut o declarație în acest sens la Forumul Economic de la Sankt Petersburg.
''Nu suntem o amenințare, dar toți trebuie să știe ce avem noi și ce vom folosi, dacă este necesar pentru apărarea suveranității noastre'', a spus Putin în timpul evenimentului menționat.
Pe de altă parte, președintele rus a catalogat drept ''iresponsabile'' declarațiile unor oficiali occidentali, care susțin că Rusia amenință omenirea cu armele sale nucleare.
''Am auzit acest tip de retorică. Noi să rămânem tăcuți? Răspundem așa cum trebuie. Dar imediat ce răspundem, ei se prevalează de asta și spun: 'Rusia este o amenințare''', a afirmat el.
Liderul de la Kremlin s-a pronunțat și asupra posibilității unei confruntări militare directe între Rusia și Occidentul, în urma războiului din Ucraina.
Putin a acuzat că țările occidentale sunt cele care au declarat, de fapt, ''război pe scară extinsă'' unor țări precum Irak, Libia, Afganistan sau Iugoslavia.
Putin dezvăluie cât de departe va merge cu războiul în Ucraina
Potrivit președintelui rus, țara sa a fost "forțată" să declanșeze invazia, fiind "o decizie a unei țări suverane, bazată pe dreptul de a-și apăra securitatea".
"A fost dificil, dar obligatoriu și necesar. Și s-a bazat pe Carta ONU, pentru a ne proteja securitatea", a susținut Putin, angajându-se că "toate sarcinile operațiunii speciale vor fi îndeplinite".
Rusia nu au reușit să captureze capitala ucraineană, Kiev, și nici alte zone vizate de forțele de invazie în primele săptămâni de război.
Ulterior, trupele ruse și-au concentrat ofensiva în Donbas, unde separatiștii pro-Moscova controlează încă din 2014 teritorii în Donețk și Lugansk, pe care le-au proclamat "republici populare".
Săptămâna trecută, Vladimir Putin s-a comparat implicit cu țarul Petru cel Mare și a susținut că a venit și vremea actualei conduceri a țării "să ia înapoi și să consolideze".
Vineri, la Sankt Petersburg, Putin a mai afirmat că "războiul economic fulger" al Occidentului împotriva Rusiei a eșuat, cu referire la efectele sancțiunilor economice impuse Rusiei.
Foto: rachetă rusă "Sarmat", capabilă să transporte multiple încărcături nucleare