Antena 3 CNN Externe Putin acuză SUA că au plănuit conflictul din Georgia în scopuri de politică internă

Putin acuză SUA că au plănuit conflictul din Georgia în scopuri de politică internă

Putin acuză SUA că au plănuit conflictul din Georgia în scopuri de politică internă
29 Aug 2008   •   09:27

Premierul rus, Vladimir Putin, acuză Statele Unite că au pus la cale conflictul din Georgia, în scopuri de politică internă. Departamentul de stat califică acuzaţia drept "ridicolă". Uniunea Europeană avertizează că ar putea adopta sancţiuni împotriva Rusiei. Casa Albă a şi citat o posibilă sancţiune: anularea unui acord de cooperare cu Rusia, în domeniul nuclear.

?Avem motive serioase să credem că s-au aflat cetăţeni americani chiar în zona de luptă. Dacă este aşa şi se confirmă, e foarte rău. Este foarte periculos şi o politică greşită?, spune Putin.

În opinia lui Putin, "cineva din Statele Unite" ar fi putut să creeze în mod deliberat conflictul din Georgia pentru a-l avantaja pe unul din candidaţii la preşedinţie. O aluzie la republicanul John McCain, cotat cu o experienţă internaţională mai mare decât Barack Obama. Americanii resping asemenea speculaţii.

Statele Unite evocă deschis posibile sancţiuni împotriva Rusiei, pentru recunoaşterea teritoriilor separatiste din Georgia.

Avertismente similare vin şi de la Uniunea Europeană, mai divizată totuşi pe acest subiect. Reprezentanţii Moscovei nu sunt îngrijoraţi.

Într-un nou gest de sfidare la adresa Statelor Unite, armata rusă a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală Topol, prezentată ca o replică la "scutul" anti-rachetă care va fi instalat de americani în Europa de Est.

Totuşi, preşedintele Dmitri Medvedev nu a convins China şi ceilalţi parteneri din aşa-numita Organizaţie de la Şanhai să recunoască independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud. Doar cel mai credincios aliat al Rusiei, Belarus, ar putea adopta o asemenea decizie.

Pe teren, de ambele părţi ale liniei frontului, oamenii încearcă să-şi refacă vieţile distruse de război. Pentru ei este destul de clar cine poartă răspunderea pentru dezastru.



Antena3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close