Antena 3 CNN Externe Putin acuză Occidentul că îi persecută pe jurnaliștii ruși, „pentru a se ascunde de fapte incomode”

Putin acuză Occidentul că îi persecută pe jurnaliștii ruși, „pentru a se ascunde de fapte incomode”

vladimir putin hepta (2)
Putin a ținut să sublinieze că presa este liberă în Rusia. Sursă foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    02 Sep 2024   •   12:32

Occidentul îi persecută în mod deschis pe jurnaliştii ruşi, a acuzat preşedintele Vladimir Putin în declaraţii publicate luni, la câteva zile după ce Moscova a interzis accesul pe teritoriul Rusiei a zeci de jurnalişti americani, relatează Reuters.

„Pentru a se ascunde de fapte incomode, de informaţii veridice, Occidentul, care se consideră standardul libertăţii, a lansat o persecuţie deschisă împotriva corespondenţilor ruşi", a declarat Putin în ajunul vizitei sale în Mongolia pentru ziarul local Onoodor, conform unei transcrieri publicate pe site-ul Kremlinului.

Declaraţiile sale au loc după ce Moscova a anunţat miercuri că interzice accesul în Rusia a 92 de cetăţeni americani, între care jurnalişti, avocaţi şi directori ai unor firme militare-industriale cheie, din cauza a ceea ce a descris ca fiind poziţia rusofobă a Washingtonului.

Putin a afirmat, totodată, că presa este liberă în Rusia.

„Singura condiţie pentru ei este respectarea legislaţiei ruse", a spus liderul de la Kremlin. „Corespondenţii străini acreditaţi în ţara noastră ar trebui să înţeleagă acest lucru", a mai spus el.

Rusia a acuzat deseori ţările occidentale că impun restricţii neloiale presei sale din străinătate, inclusiv interdicţii pentru unele instituţii de presă susţinute de stat.

Putin a declarat pentru ziarul mongol Onoodor că jurnaliştii ruşi se confruntă cu „cenzura directă" în aproape toate ţările occidentale.

„Singurul lucru pe care îl face presa noastră este să transmită în mod convingător punctul de vedere al Rusiei asupra problemelor şi evenimentelor actuale care au loc în lume", a mai spus Putin.

În mai, Parlamentul rus a adoptat un proiect de lege care le oferă procurorilor puterea de a închide birourile de presă străine de la Moscova dacă o ţară occidentală a fost "neprietenoasă" cu presa rusă.

Washingtonul a impus sancţiuni împotriva unor posturi de televiziune de stat ruseşti, despre care spune că au răspândit dezinformare pentru a susţine războiul Rusiei în Ucraina.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin occident Rusia
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close