Unele voci de la Kremlin susţin totuşi că funcţia de prim-ministru este o ofertă ciudată pentru o persoană atât de influentă. Preşedintele poate demite premierul (care se subordonează, din punct de vedere al prerogativelor, preşedintelui), însă are nevoie de aprobarea parlamentului, unde partidul Rusia Unită este dominant. Astfel, decizia lui Putin va avea repercusiuni asupra succesorului său la Kremlin, Dimitri Medvedev, a cărui autoritate pare a fi subminată chiar dinainte să îşi înceapă mandatul de preşedinte.
Faptul că Putin va conduce Rusia Unită evocă amintiri despre era sovietică, atunci când şeful partidului Comunist a deţinut puterea, iar şeful statului era mai mult de formă. Putin a fost împiedicat să se îndrepte spre un al treilea mandat consecutiv de preşedinte şi l-a sprijinit astfel pe Medvedev. Putin va accepta astfel funcţia de premier, după ce va ceda postul de la Kremlin protejatului său, pe 7 mai.
În cadrul congresului, cei aproape 600 de delegaţi au aprobat instant şi în unanimitate candidatura lui Putin pentru funcţia de conducere. Analistul politic Dimitri Oreşkin a declarat că Putin trimite astfel un semnal puternic referitor la plecarea sa de la Kremlin. ?Puterea rămâne, ca şi până acum, în biroul lui Putin?, a spus analistul. Putin şi Medvedev au susţinut la unison că vor conduce ţara în tandem, nicio neînţelegere nefiind vizibilă între cei doi.
Antena3.ro