Documentul prevede încetarea focului în Ucraina din 15 februarie de la miezul nopţii, o reformă constituţională ce va face posibilă descentralizarea regiunilor conduse de rebeli, iar Ucraina urmează să recapete controlul asupra graniţelor cu Rusia până la finalul anului.
Documentul semnat de liderii Ucrainei, Rusiei, Franţei şi Germaniei este privit cu scepticism de NATO şi de Statelor Unite.
Pentagonul a anunţat că va trimite totuşi 600 de militari în Ucraina, în martie, pentru antrenarea trupelor ucrainene implicate în conflictul separatist.
16 ore au durat negocierile din spatele uşilor închise, iar miza era enormă - război sau pace pentru Ucraina.
Dacă Putin a părut mai relaxat la finalul discuţiilor încheiat cu un acord concret, Petro Poroşenko a avut un cu totul alt ton.
Partenerii europeni răsuflă, în schimb, uşuraţi. Până şi rebelii pro ruşi au semnat un acord cu Kievul.
Acordul semnat la Minsk e un plan în 13 puncte şi prevede printe altele ca Ucraina să preia controlul graniţelor cu Rusia până la finele anului.
De asemenea, acordul mai prevede încetarea focului în raioanele Doneţk şi Lugansk, retragerea armamentului greu de ambele părţi şi retragerea tuturor formaţiunilor străine deţinătoare de armament, tehnică militară precum şi a mercenarilor de pe teritoriul Ucrainei.