Antena 3 CNN Externe PUTEREA NATURII DEZLĂNŢUITE. Un fluviu din SUA a curs invers pentru o zi întreagă pe sute de kilometri

PUTEREA NATURII DEZLĂNŢUITE. Un fluviu din SUA a curs invers pentru o zi întreagă pe sute de kilometri

PUTEREA NATURII DEZLĂNŢUITE. Un fluviu din SUA a curs invers pentru o zi întreagă pe sute de kilometri
Foto: Mediafax/AFP
30 Aug 2012   •   21:54

Apele fluviului Mississippi au fost împinse împotriva cursului lor natural timp de aproape 24 de ore de către uraganul Isaac, pe o distanţă de peste 200 de kilometri, a anunţat joi Institutul american de geofizică USGS, informează AFP.
   
Într-un comunicat, Agenţia guvernamentală explică faptul că cel mai lung fluviu din America de Nord a curs marţi în amonte, cu o viteză de 5.150 de metri cubi pe secundă, la nivelul Belle Chasse (Louisiana, sud), o localitate de la gura de vărsare a fluviului.
   
Avansarea uraganului Isaac către interiorul uscatului a antrenat o creştere a nivelului apelor pe o porţiune de peste 200 de kilometri, atingând localitatea Baton Rouge, unde nivelul fluviului a urcat la aproape 2,5 metri deasupra nivelului normal. La New Orleans, cea mai apropiată localitate de Golful Mexic, nivelul apelor a atins trei metri.
   
Cu o lungime de 3.734 de kilometri, Mississippi are un debit mediu de 3.540 de metri cubi pe secundă.
   
"Chiar dacă acest lucru se întâmplă rar, uraganele pot inversa cursul fluviilor", precizează USGS, care supraveghează în permanenţă fluviul Mississippi.
   
"Din cauza unor rafale de vânt extrem de puternice şi unor valuri enorme cauzate de aceste rafale de vânt, cursurile de apă cu debit mediu sau slab sunt împinse să se deplaseze în sens invers, până când debitul normal sau profilul terenului opreşte afluxul", subliniază USGS.
   
Uraganul Katrina, în august 2005, a produs acelaşi fenomen, provocând o creştere a nivelului fluviului Mississippi de aproape patru metri.
   

×
Subiecte în articol: USGS
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close