"Ministerul Afacerilor Externe avertizează împotriva utilizării, de către grupuri de terorişti, a unor arme chimice împotriva poporului sirian. El deplânge inacţiunea comunităţii internaţionale în urma unei recente preluări a controlului, de către un grup terorist, asupra unei uzine private care fabrică clor toxic, la est de Alep" (nord), se arată în aceste scrisori.
Ministerul se referă la uzina siriano-saudită SYSACCO, care produce sodă caustică şi gaz clorhidric, asupra căreia, potrivit unor locuitori şi unei înregistrări video realizată de rebeli, membri ai jihadului din cadrul Frontului al-Nosra au preluat controlul săptămâna aceasta. Instalaţia se află în apropiere de localitatea Sfir, într-o regiune agricolă. În trecut, agricultorii au formulat numeroase plângeri, acuzând uzina de poluarea apei.
Miercuri, un grup de rebeli a postat online o înregistrare video în care apar bărbaţi purtând măşti de protecţie arătând sticle cu clorură de potasiu şi deversând, ulterior, acest produs într-un butoi în care se aflau doi iepuri care au murit.
În aceste scrisori adresate Consiliului de Securitate al ONU şi secretarului general al organizaţiei Ban Ki-moon, Damascul reafirmă că "nu va utiliza niciodată arme chimice, dacă există, deoarece îşi apără poporul de terorismul susţinut de ţări cunoscute, cu Statele Unite în frunte".
Comunitatea internaţională şi-a multiplicat în ultima perioadă avertismentele adresate preşedintelui sirian Bashar al-Assad pe care îl îndemană să nu recurgă la armament chimic. Oficiali americani au declarat sub protecţia anonimatului că armata a încărcat gaz sarin în bombe destinate lansării din avion.
Ban Ki-moon a apreciat că recurgerea la acest tip de armament ar fi o "crimă scandaloasă".
George Sabra, liderul Consiliului Naţional Sirian (CNS), principala formaţiune din cadrul Coaliţiei opoziţiei a reclamat vineri "acte şi nu doar vorbe", în special în faţa unei ameninţări, în opinia sa, cu arme chimice la adresa "securităţii mondiale".
Regimul sirian a oferit deja asigurări că nu va utiliza niciodată, "dacă există", armament chimic împotriva poporului. Totuşi, Moscova, marele său aliat, a recunsocut în mod implicit existenţa acestuia, afirmând că s-ar afla "sub un control strict".
Siria se confruntă de 20 de luni cu un conflict devastator, declanşat de o revoltă populară care s-a militarizat, în decursul timpului, în faţa unei reprimări din partea regimului. Peste 42.000 de persoane au fost ucise în această perioadă, potrivit unei organizaţii nonguvernamentale (ONG) siriene.