Săptămâna aceasta, într-un tur de forță logistic, Putin își mută armata către granița cu Ucraina.
Trenurile parcurg 7.000 de kilometri – întotdeauna pe legendara rută feroviară transsiberiană – în direcția Ucrainei și a țărilor NATO. „Calea ferată transsiberiană este un canal important pentru mișcările militare din Rusia. Unui tren militar îi ia șase până la șapte zile pentru a ajunge din Orientul Îndepărtat al Pacificului până în vestul Rusiei. Trenurile din Siberia ajung în doar două-trei zile”, a declarat expertul irlandez în apărare Andy Scollick pentru BILD.
Harta BILD (mai jos) arată unde au fost filmate trenuri militare de-a lungul căii ferate Transsiberiane în ultimele 72 de ore.
Amploarea acestei mișcări de trupe uimește pe toată lumea. Expertul militar finlandez Petri Mäkelä afirmă: „Numai pe 11 ianuarie, douăsprezece trenuri militare de marfă au trecut spre vest prin Krasnoyarsk. Dacă este adevărat, este o mișcare masivă.”
Expertul în apărare Scollick avertizează în BILD că relocarea masivă „desigur nu are nicio legătură cu Kazahstanul și nici cu exercițiile la scară largă planificate de armata rusă. Prin urmare, se înțelege că se îndreaptă spre vest pentru a completa și a sprijini consolidarea operațională în apropierea graniței de est a Ucrainei”.
Свердловская обл pic.twitter.com/RQurvJRvzg
— IgorGirkin (@GirkinGirkin) January 13, 2022
În trenurile siberiene găsești tot ce ai nevoie pentru război, scrie BILD. Cele mai avansate tancuri de luptă ale Rusiei, lansatoare de rachete, camioane, ambulanțe, sisteme de rachete balistice cu capacitate nucleară și nenumărate vehicule logistice.
Expertul în securitate Andy Scollick este deosebit de îngrijorat de această ultimă categorie de echipament militar.
Dacă Rusia „ar fi vrut doar să-și zdrăngănească săbiile, un spectacol cu tancuri și artilerie ar fi în mare măsură suficient”. „Dar mișcarea logistică la scară largă indică echipamentul necesar pentru a susține o operațiune de luptă. Și nu este doar echipament. Majoritatea acestor trenuri conțin vagoane de pasageri pentru trupe și vagoane de marfă pentru echipamentul lor.”
"slavik_boy94:это только половина, вчера таких поездов 12 было за весь день?"
— IgorGirkin (@GirkinGirkin) January 12, 2022
Красноярск pic.twitter.com/pUi9IWLWXV
Putin pare să fie serios de data aceasta. Contrar tuturor asigurărilor că regimul său „nu se așteaptă la nicio escaladare”, președintele Rusiei pare să se pregătească pentru o campanie de genul pe care Europa nu a mai văzut-o de la al Doilea Război Mondial.
În conformitate cu aceasta, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat ieri încheiate discuțiile cu Statele Unite și NATO. Occidentul a spus „nu” ofertelor Rusiei, a conchis Ryabkov.
Prin aceasta, el a vrut să spună cererea lui Putin ca NATO să-și retragă trupele din toate țările care nu făceau parte din alianța militară înainte de 1997 (de exemplu, Polonia și statele baltice) și să garanteze că Ucraina și Georgia „nu vor deveni niciodată” parte a alianței.
Ministrul adjunct de externe al Rusiei a amenințat că armata i-a oferit lui Putin „opțiuni dacă situația din Ucraina s-ar deteriora”. Dar mai există speranțe pentru „o soluție diplomatică”...
Vineri dimineață, Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că „un număr de unități din Districtul Militar de Est vor fi desfășurate pe noi terenuri de antrenament, la o distanță mai mare de zonele bazelor lor permanente”.