Regele Iordaniei a efectuat sâmbătă o vizită fulger la Cairo pentru a îşi arăta susţinerea faţă de autorităţile egiptene aflate la putere după îndepărtarea preşedintelui islamist Mohamed Morsi, ai cărui susţinători au continuat protestele, relatează AFP, conform
Mediafax.
Monarhul, primul şef de stat străin care se deplasează în Egipt de la îndepărtarea lui Morsi la 3 iulie, s-a întâlnit cu preşedintele interimar Adly Mansour şi vicepreşedintele acestuia pentru relaţii internaţionale Mohamed ElBaradei.
Acesta le-a împărtăşit "susţinerea sa pentru ca Egiptul să poată facă faţă circumstanţelor actuale şi să îşi poată consolida stabilitatea şi securitatea", conform unui comunicat al preşedinţiei egiptene.
Iordania a felicitat noile autorităţi egiptene, apreciind că după manifestaţiile de mare amploare împotriva fostului preşedinte, acestea răspund "dorinţei şi alegerii poporului egiptean".
Fraţii musulmani iordanieni, apropiaţi ai mişcării islamiste din care face parte şi Morsi, au denunţat în schimb această schimbare de putere.
Această vizită survine de asemenea în contextul eforturilor americane intense de a relansa discuţiile israelo-palestiniene, un dosar în care Amman şi Cairo sunt în mod tradiţional active.
La Cairo, mii de susţinători ai lui Morsi au fost prezenţi sâmbătă în două locaţii ocupate de aceştia de două săptămâni.
"Voinţa poporului împotriva forţei militare" proclama o pancartă desfăşurată în jurul moscheii Rabaa al-Adawiya, unde portrete ale lui Morsi sunt omniprezente inscripţionate cu menţiunea "preşedintele nostru" sau "preşedintele legitim".
Atmosfera era calmă în satul de corturi instalate la faţa locului, numeroşi manifestanţi odihnindu-se sub soarele torid, care marchează dezlegarea de post din timpul lunii Ramadanului.
Alţii făceau turul taberei scandând "islamic, islamic!", în referinţă la guvernul pe care îl susţin.
Manifestaţiile por-Morsi de vineri au adunat zeci de mii de persoane. Preşedintele Mansour precum şi armata au avertizat cu privire la orice violenţe.
Fraţii musulmani nu recunosc legitimitatea noului guvern pe care îl consideră format în urma unei lovituri de stat militare şi argumentează prin faptul că Morsi a fost ales democratic.
Adunări ale adversarilor lui Morsi s-au organizat de asemenea vineri seară, însă cu mai puţini participanţi şi într-o atmosferă festivă, în piaţa Tahrir şi în jurul palatului prezidenţial.
Cei anti-Morsi îl acuză că a guvernat doar pentru profitul organizaţiei sale şi apreciază că legitimitatea sa a dispărut după manifestaţiile de amploare de la 30 iunie care solicitau înlăturarea acestuia.
Niciun incident grav nu a fost semnalat în capitală vineri, însă trei femei au fost ucise şi alte şapte persoane au fost rănite în cursul serii la Mansoura, în delta Nilului (nord), în cursul confruntărilor între partizanii fostului preşedinte şi opozanţi, a declarat ministrul Sănătăţii. Fraţii musulmani afirmă că acestea erau simpatizante islamiste.
Puterea se confruntă de asemenea cu o deteriorare netă a securităţii în peninsula Sinai (est), unde se găsesc grupuri islamiste radicale.
De la 3 iulie, 13 poliţişti şi doi soldaţi au fost ucişi, precum şi şapte civili, conform unui bilanţ al AFP.
Agenţia Mena a transmis joi că zece jihadişti au fost ucişi în două zile în cadrul unei operaţiuni a armatei în această regiune.