Poliţia a intervenit sâmbătă seară la Istanbul, pentru a împrăştia sute de manifestanţi care încercau să ocupe piaţa Taksim şi parcul Gezi, bastion al frondei antiguvernamentale care a avut loc în Turcia în luna iunie, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului, scrie pesurse.ro.
Forţele de ordine au făcut uz de tunuri cu apă, grenade lacrimogene şi bile de plastic pentru a respinge manifestanţii pe străduţele cartierului Beyoglu, învecinat cu piaţa Taksim.
Iniţial, poliţia a autorizat o adunare a mii de persoane care protestau împotriva guvernului islamist-conservator al premierului Recep Tayyip Erdogan, organizată în faţa Liceului francez din Galatasaray, situat la câteva sute de metri de piaţa Taksim.
Forţele de ordine au intervenit împotriva unui grup alcătuit din aproximativ 500 de manifestanţi care au încercat să se îndrepte înspre poziţiile pe care le ocupau.
Închis publicului după evacuarea sa cu forţa, pe 15 iunie,
parcul Gezi a fost redeschis la începutul săptămânii, dar manifestaţiile au rămas interzise.
Pe 31 mai, poliţia turcă a intervenit cu violenţă pentru a evacua câteva sute de protestatari ecologişti din parcul Gezi care au încercat să blocheze scoaterea a 600 de arbori în cadrul unui proiect de amenajare a parcului Taksim.
Proiectul, apărat de premierul Recep Tayyip Erdogan, fost primar al Istanbulului, prevedea reconstruirea unei vechi cazărmi otomane în locul parcului şi săparea unor tuneluri, în prezent aproape terminate, pentru a le reda circuitului pietonal.
Patru oameni au murit şi 7.500 au fost răniţi în represiunea din ultima lună, potrivit Asociaţiei Medicale din Turcia.
Proiectul urban din Istanbul aflat la originea protestelor a fost anulat
De la sfârşitul lunii mai, incidente violente s-au produs între mii de manifestanţi şi forţele de ordine la Istanbul şi în alte oraşe turce în cadrul unei mişcări de contestare fără precedent împotriva guvernului islamo-conservator al premierului Recep Tayyip Erdogan.
Protestele, care iniţial erau faţă de desfiinţarea Parcul Gezi, au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste.
Citeşte şi
Mărturii şocante din Turcia: Scriu aceste rânduri pentru ca toată lumea să afle ce se întâmplă de fapt în Istanbul FOTO&VIDEO