Antena 3 CNN Externe Protestele continuă în Myanmar. Accesul la Internet a fost oprit (VIDEO)

Protestele continuă în Myanmar. Accesul la Internet a fost oprit (VIDEO)

2 minute de citit Publicat la 13:23 27 Sep 2007 Modificat la 13:23 27 Sep 2007
Protestele continuă în Myanmar. Accesul la Internet a fost oprit <font color=red>(VIDEO)</font>
Peste zece mii de oameni au ieşit din nou în stradă la Rangoun, în Myanmar, pentru a şasea zi consecutiv. Junta militară birmană a dispersat mulţimea, după ce a lansat un ultimatum şi le-a cerut manifestanţilor să părăsească zona în zece minute. Nouă persoane, dintre care opt manifestanţi şi un cameraman japonez, au fost ucise, potrivit AFP. Tot astăzi, forţele de ordine au arestat şi peste 100 de călugări budişti, în urma unor raiduri la locaşuri de cult. Mass-media controlată de stat a anunţat că doar o singură persoană a fost ucisă.

Junta militară din Myanmar a interzis accesul public la Internet, pentru a împiedica difuzarea de înregistrări vifeo, fotografii şi informaţii referitoare la reprimarea celor mai ample proteste din ultimii 20 de ani împotriva regimului militar.

Doi călugări s-au aşezat în mijlocul străzii care duce spre pagoda Sule, punctul final al demonstraţiilor de protest, în prezent închisă, şi au început să se roage. Câteva sute de oameni li s-au alăturat, potrivit martorilor. ?Au ocupat toată strada. Atmosfera este euforică. Aplaudă şi cântă. Unii chiar sar în sus de bucurie?, a declarat unul dintre martori, precizând că manifestanţii erau conduşi de patru călugări.

Forţele de ordine au atacat apoi protestatarii după ce aceştia au aruncat cu pietre şi sticle de apă spre poliţişti, unul din manifestanţi prăbuşindu-se la pământ după ce s-au auzit mai multe focuri de armă. O persoană a rămas culcată la pământ, fără a se şti dacă era în viaţă sau moartă sau dacă a fost lovită de gloanţe sau de un proiectil de gaze lacrimogene. Un grup de 200 de persoane s-a retras circa 200 de metri şi au început să scandeze din nou, cerând juntei militare să nu mai aresteze călugării, să elibereze deţinuţii politici şi să reducă preţurile.

Comunitatea internaţională a reacţionat virulent faţă de represaliile violente ale regimului de la Rangoon. Secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, a calificat represaliile drept o "tragedie" şi a recomandat generalilor birmani să permită unui emisar ONU să o viziteze pe disidenta Aung San Suu Kyi, arestată la domiciliu. "Regimul a reacţionat brutal faţă de persoanele care protestau paşnic", a declarat Rice.

China a exclus însă adoptarea de sancţiuni sau o condamnare oficială a utilizării forţei, în cadrul reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate. Statele Unite şi UE au făcut apel la generalii birmani să demareze un dialog cu liderii prodemocratici, printre care şi laureatul Nobel Suu Kyi, şi minorităţile etnice.

Fostul disident şi preşedinte polonez Lech Walesa şi fostul său rival, generalul comunist Wojciech Jaruzelski, artizanii revoluţiei paşnice care a marcat căderea regimului comunist în 1989, au făcut, joi, apel la junta militară din Myanmar să poarte discuţii cu protestatarii. ?În Myanmar, la fel ca şi în Polonia, doar o tranziţie paşnică spre democraţie este în interesul tuturor?, au declarat cei doi.

Sursa foto: Yahoo News

IMAGINI DE PE STRĂZILE DIN RANGOON Sursa: Liveleak.com

Antena3.ro

×
x close