Poliţia turcă a intervenit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Ankara pentru a dispersa studenţii ce se opun începerii lucrărilor de construcţie a unei străzi prin campusul lor universitar, relatează AFP, conform Mediafax.
La ordinul municipalităţii capitalei turce, dispozitivele de terasament, protejate de importante efective ale forţelor de ordine, au intrat în acţiune în jurul orei locale 22.00 şi au început să dezrădăcineze copacii pentru a permite trecerea unei străzi prin mijlocul unui parc al Universităţii tehnice a Orientului Mijlociu (ODTU).
Avertizaţi rapid de începerea lucrărilor, zeci de studenţi s-au adunat în faţa gardurilor, a precizat agenţia de presă Dogan.
Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa.
Acest proiect de amenajare contestat, care prevede distrugerea a circa 3.000 de copaci, provoacă tulburări la universitate de mai multe săptămâni.
La începutul lui septembrie, forţele de ordine au intervenit de mai multe ori pentru a dispersa manifestaţii ale studenţilor şi apărătorilor mediului care se opun acestor lucrări.
Această polemică are loc după ce manifestaţiile antiguvernamentale care au inflamat Turcia în iunie au pornit de la un grup de ecologişti ce se opuneau distrugerii unei mici grădini publice din Istanbul, parcul Gezi, situat în apropiere de piaţa Taksim.
Guvernul islamo-conservator al premierului Recep Tayyip Erdogan a reprimat dur această frondă, care a mobilizat zeci de mii de persoane timp de peste trei săptămân, în mai multe oraşe mari din ţară.
Mai multe manifestaţii ostile lui Erdogan au fost semnalate din setembrie, dar în mod clar mai dispersate.
Colegiul Medicilor din Turcia a anunţat şase morţi şi peste 8.000 de răniţi de la începutul contestării. Mai multe mii de persoane au fost, de asemenea, arestate.
Într-un raport publicat la începutul lunii, Amnesty International a denunţat "încălcări ale drepturilor omului la scară foarte mare" în timpul reprimării acestor manifestaţii.