Antena 3 CNN Externe Noi proteste violente în Kenya. Manifestanții au dat foc la mașini, poliția a ripostat cu gaze lacrimogene

Noi proteste violente în Kenya. Manifestanții au dat foc la mașini, poliția a ripostat cu gaze lacrimogene

profimedia-0886648812
Noi proteste violente în Kenya. Foto: Profimedia Images
02 Iul 2024   •   18:50

Poliția kenyană a tras cu gaze lacrimogene în capitala Nairobi, și în orașul de coastă Mombasa pentru a dispersa protestele antiguvernamentale, scrie BBC.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Grupurile pentru drepturile omului spun că, de când au început protestele împotriva unui proiect de lege privind taxele, acum două săptămâni, 39 de persoane au fost ucise de forțele de securitate.

De atunci, președintele William Ruto a renunțat la majorările propuse de taxe - dar demonstrațiile s-au transformat în apeluri la demisia lui și furie din cauza brutalității poliției în cea mai gravă criză a președinției sale.

Amploarea demonstrațiilor este mai mică decât cea de săptămâna trecută, dar au fost scene haotice în Mombasa, unde au fost văzute mașini arzând în timp ce protestatarii s-au bătut cu poliția.

Și în Nairobi, grupuri de protestatari au incendiat bunuri de pe spațiul pubșic și au aruncat cu pietre în poliție.

Pe una dintre străzile principale din centrul orașului Nairobi, activiștii au plasat sicrie goale în fața poliției pentru a atrage atenția asupra folosirii excesive a forței în timpul protestelor din toată țara.

Comisia Națională pentru Drepturile Omului (KNCHR) din Kenya,spune că majoritatea protestatarilor au fost uciși marțea trecută, când parlamentarii au votat pentru adoptarea proiectului de lege și mulțimi uriașe s-au adunat pentru a demonstra.

Șaptesprezece persoane au murit în Nairobi și alte 22 au fost ucise în alte părți ale țării, se arată într-un comunicat de luni seară. Au fost, de asemenea, 361 de răniți, 32 de cazuri de „dispariții forțate sau involuntare” și 627 de arestări, se arată în comunicat.

Amnesty International spune că 24 de protestatari au murit în timpul protestelor. Anterior, polițiștii au pus bilanțul morților este 19.

Președintele Ruto a spus că poliția a „făcut tot ce a putut”. El a adăugat că „dacă au fost excese” de putere, acestea vor fi sancționate.

Președintele a prezentat, de asemenea, repercusiunile respingerii proiectului de lege de finanțare, spunând că asta înseamnă că Kenya va trebui să împrumute un trilion de șilingi (7,6 miliarde de dolari) doar „pentru a putea conduce guvernul” - o creștere de 67% față de ceea ce a avut fost planificat. Acesta a mai spus că sunt afectate sănătatea, educația și agricultura.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Medicul care a amenințat un șofer cu pistolul spune că s-a simțit „în pericol”
x close