Mii de oameni s-au întors pe străzile din Tbilisi vineri seară pentru a protesta împotriva deciziei guvernului de a suspenda negocierile de aderare la Uniunea Europeană „până la sfârșitul anului 2028”, scrie BBC.
Protestatarii au fost văzuți strigând „trădători” și ținând fotografii ale jurnaliștilor despre care spun că au fost bătuți de poliție peste noapte.
În timpul protestelor din noaptea precedentă, poliția a folosit spray cu piper și tunuri de apă împotriva demonstranților, guvernul anunțând că 43 de persoane au fost arestate.
Anterior, peste 100 de diplomați și funcționari publici din Georgia au semnat o scrisoare deschisă în care afirmau că decizia guvernului nu este în conformitate cu interesele strategice ale Georgiei.
Apărându-și decizia, prim-ministrul Irakli Kobakhidze a acuzat UE de „șantaj” după ce legislatorii europeni au cerut repetarea alegerilor parlamentare de luna trecută din Georgia. Aceștia au invocat „nereguli semnificative”.
Din 2012, Georgia este guvernată de partidul Visul Georgian, despre care criticii spun că a încercat să îndepărteze țara de UE și să o apropie de Rusia.
Partidul a revendicat victoria în alegerile de luna trecută, dar parlamentarii din opoziție boicotează noul parlament, acuzând fraude, în timp ce președinta țării, Salome Zurabișvili, a numit parlamentul format dintr-un singur partid „neconstituțional”.
Joi, Parlamentul European a susținut o rezoluție în care descria alegerile drept cea mai recentă etapă a „crizei democratice în agravare” din Georgia și afirma că partidul de guvernământ este „pe deplin responsabil”.
Rezoluția și-a exprimat îngrijorarea în special cu privire la rapoartele despre intimidarea alegătorilor, cumpărarea și manipularea voturilor și hărțuirea observatorilor.
Parlamentul European a cerut, de asemenea, sancțiuni împotriva prim-ministrului Georgiei și a altor oficiali de rang înalt, inclusiv fondatorului miliardar al partidului de guvernământ, Bidzina Ivanișvili.
În urma rezoluției, prim-ministrul Georgiei a declarat că guvernul său a „decis să nu aducă în discuție problema aderării la Uniunea Europeană pe ordinea de zi până la sfârșitul anului 2028”.
El a afirmat că Georgia va continua să urmărească aderarea la UE, dar cu „demnitate” și în condițiile sale proprii.
Kobakhidze a criticat, de asemenea, politicienii europeni pentru „o cascadă de insulte” adresate guvernului georgian.
În replică, mii de protestatari pro-UE au manifestat în fața sediilor Visului Georgian din orașele Tbilisi și Kutaisi.
Protestatarii consideră schimbarea de poziție a guvernului o trădare a unei aspirații naționale. Obiectivul integrării europene este consacrat în constituția Georgiei.