Antena 3 CNN Externe Proteste şi în Georgia. Zeci de mii de oameni cer demisia preşedintelui (VIDEO)

Proteste şi în Georgia. Zeci de mii de oameni cer demisia preşedintelui (VIDEO)

Proteste şi în Georgia. Zeci de mii de oameni cer demisia preşedintelui (VIDEO)
09 Apr 2009   •   13:17

Zeci de mii de protestatari se îndreaptă spre sediul Parlamentului georgian. Oamenii cer demisia preşedintelui ţării, Mihail Saakaşvili. Războiul cu Rusia din august anul trecut, când Moscova a zdrobit atacul georgian asupra autoproclamatei republici separatiste Osetia de Sud, a dat şi mai mult curaj protestatarilor.

Liderii opoziţiei spun că Saakaşvili, în vârstă de 41 de ani, a făcut prea multe greşeli pentru a mai conduce ţara până în 2013.

Autorităţile au ocupat deja poziţii în faţa Parlamentului şi postului public de televiziune.

?Scopul nostru este să înlăturăm de la putere un preşedinte nelegitim şi suntem hotărâţi să-l îndeplinim. Protestele vor continua până când Saakashvili îşi va da demisia? a declarat liderul opoziţiei Salome Zurabishvili .

Liderii opoziţei au promis că vor aduna joi cel puţin 150.000 de persoane pe străzile din Tbilisi şi că vor continua să manifesteze până când vor fi organizate noi alegeri prezidenţiale, anunţă Reuters.

Aproximativ 60 de militanţi ai opoziţiei au fost deja reţinuţi în noaptea de miercuri spre joi, a anunţat partidul fostului preşedinte al Parlamentului, Nino Burdjanadze.

Hatuna Ivanişvili, purtătoare de cuvânt a Mişcării Democratice-Georgia Unită, partidul condus de Nino Burdjanadze, aflat în opoziţie, a declarat: "Şaizeci dintre militanţii noştri au fost reţinuţi, au venit să îi ia de la domiciliile lor".

"Acest lucru a fost făcut pentru a-i împiedica să manifesteze", a adăugat Burdjanadze.

40.000 DE OAMENI PROTESTEAZĂ ÎN GEORGIA


Potrivit AFP, Statele Unite ale Americii au atenţionat ambele tabere georgiene să evite violenţele în timpul protestelor.

Analiştii consideră că protestele ar putea degenera. Aceştia cred că tensiunile actuale ar putea conduce la confruntări între manifestanţi şi forţele poliţie foarte dure, care au utilizat gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene la demonstraţiile majore împotriva preşedintelui, în noiembrie 2007. Cu toate acestea, premierul ţării a promis că poliţia se va comporta astfel încât să evite violenţele.

Protestele de joi au coincid cu aniversarea a 20 de ani de la violenţele comise de forţele sovietice faţă de protestarii care cereau independenţa Georgiei.

Sute de georgieni au depus flori pe treptele Parlamentului pentru a comemora evenimentele de atunci.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close