Antena 3 CNN Externe Proteste la Summitul de Cooperare Economică Asia?Pacific

Proteste la Summitul de Cooperare Economică Asia?Pacific

Proteste la Summitul de Cooperare Economică Asia?Pacific
02 Sep 2007   •   17:32

Apropierea summit-ului de Cooperare Economică Asia - Pacific a provocat proteste de stradă în Australia. 12 activişti Greenpeace au fost arestaţi duminică la New Castle. Măsurile de securitate luate de autorităţile australiene sunt fără precedent. 5.000 de poliţişti vor patrula întreaga săptămână în capitala Sydney, unde zilele acestea vor ajunge 21 de lideri mondiali, printre care preşedinţii George Bush şi Vladimir Putin.

Primele proteste au avut loc chiar la debutul summitului de Cooperare economică Asia- Pacific. Activişti Greepeace, din rândul cărora 12 persoane au fost arestate, au protestat împotriva poluării, la NewCastle. Apărătorii mediului sunt nemulţumiţi că Australia şi Statele Unite se opun acordului de la Kyoto care prevede reducerea emisiei de gaze de seră. În plus, ei se declară împotriva acestui summit deoarece din Organizaţia de Cooperare Economică Asia- Pacific face parte şi India, unul dintre cei mai mari poluatori din lume.
Premierul australian şi-a propus să trateze serios această problemă de mare actualitate. ?Dincolo de acordul de principii, mi-ar plăcea să văd că liderii APEC se pun de acord pentru prima oară asupra unei înţelegeri pe termen lung în privinţa reducerii emisiei de gaze de seră? a declarat el. Activiştii Greenpeace şi reprezentanţii Partidului Ecologist din Australia se îndoiesc că o asemenea înţelegere este posibilă la acest summit formal. Ei au anunţat deja o serie de proteste pentru săptămâna următoare.

Printre nemulţumiri se regăseşte problema încălzirii globale, una dintre temele acestei întâlniri, precum şi situaţia din Irak. În acest cadru, autorităţile australiene au luat măsuri severe de securitate. 5.000 de poliţişti vor patrula pe străzile capitalei şi în jurul hotelului la care vor fi cazaţi cei 21 de lideri mondiali.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close