Antena 3 CNN Externe Cadavre pe străzile din capitala Kenyei, la un miting împotriva creșterii taxelor. Poliţia a tras în protestatari

Cadavre pe străzile din capitala Kenyei, la un miting împotriva creșterii taxelor. Poliţia a tras în protestatari

Cadavre pe străzile din capitala Kenyei, la un miting împotriva creșterii taxelor. Poliţia a tras în protestatari
Imagine surprinsă pe 23 iunie 2024 la protestele care au izbucnit în Nairobi. Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Iun 2024   •   17:51

Sunt violențe extreme în Kenya, după protestele care au izbucnit în capitala Nairobi. În fața Parlamentului țării s-au adunat numeroși protestatari, revoltați de intenția guvernanților de a majora unele taxe, iar poliţiştii au deschis focul şi au ucis mai mulţi oameni.

Update 19:00 - Protestele față de proiectul de lege controversat escaladează în Nairobi. Sora vitregă a fostului președinte american Barack Obama, Auma Obama, a fost atacată, marţi, cu gaze lacrimogene.

„Nici măcar nu mai văd, suntem atacaţi cu gaze lacrimogene”, a spus Auma Obama într-un interviu acordat CNN.

Aceasta vorbea cu Larry Madowo de la CNN, alături de mai mulţi tineri protestatari, când grupul a fost gazat de poliţişti.

Poliţia, desfăşurată în număr mare, cu tunuri cu apă şi poliţişti călare, i-a ţinut iniţial la distanţă pe protestatari cu gaze lacrimogene, iar apoi cu gloanţe de cauciuc.

Mai apoi, observatori ai drepturilor omului au semnalat o recurgere tot mai mare la gloanţe reale de către poliţia naţională în capitala Nairobi.

Cel puţin cinci oameni au fost ucişi.

Update 18:45 - Cel puțin cinci persoane au fost ucise și 31 au fost rănite marți în timpul protestelor din Kenya, se arată într-o declarație comună publicată de mai multe grupuri pentru drepturile omului.

„În ciuda asigurărilor guvernului că dreptul la întrunire va fi protejat și facilitat, protestele de astăzi au degenerat în violență. Observatorii drepturilor omului și cadrele medicale au raportat mai multe incidente de încălcare a drepturilor omului”, se arată în declarație, potrivit CNN.

Declarația a fost publicată de Amnesty International Kenya, Asociația Medicală din Kenya, Societatea Juridică din Kenya și Grupul de lucru pentru reformele poliției din Kenya.

Potrivit declarației, cel puțin cinci persoane au fost împușcate mortal. Cel puțin 31 au fost rănite, 13 dintre aceste persoane fiind împușcate cu gloanțe reale, patru cu gloanțe de cauciuc și trei lovite cu canistre lansatoare, arată comunicatul.

Comunicatul autorităţilor mai arată că 21 de persoane au fost răpite sau au dispărut în ultimele 24 de ore, dintre care unele au fost eliberate între timp. 

Au existat, de asemenea, cel puțin 52 de arestări.

Ştirea iniţială: Zeci de protestatari au fost răniți, iar părți ale clădirii legislativului au fost incendiate. O echipă CNN a asistat la scenele tulburătoare și a observat două cadavre pe stradă.

Polițiștii au deschis focul împotriva protestatarilor după ce tunurile cu apă și gazele lacrimogene nu au fost eficiente în a dispersa mulțimea.

Parlamentarii kenyeni care se aflau la clădirea parlamentului au scăpat printr-un canal subteran, a informat NTV Kenya, afiliată CNN. Potrivit NTV Kenya, parlamentarii au fost evacuați în timp ce poliția s-a îndreptat împotriva protestatarilor.

Persoane răpite înainte de proteste

Amnesty International Kenya declară că investighează unde se află până la 12 persoane care au fost „răpite în miezul nopții” înaintea protestelor planificate de marți.

Lista include bloggeri, creatori de conținut, apărători ai drepturilor omului, un medic și un angajat parlamentar, a declarat directorul executiv al Amnesty Kenya Irũngũ Houghton pentru CNN.

Luna aceasta sute de persoane au fost arestate în Kenya în timpul protestelor din mai multe orașe.

Oamenii sunt revoltați de majorarea de taxe anunțată de guvernanți

Sub presiunea populară, parlamentarii au acceptat să renunțe la o serie de modificări ale codului fiscal ce vizau majorări la taxele pentru autoturisme, pâine, ulei, scutece, prosoapele igienice și transferul de bani.

În ciuda pasului înapoi făcut de autorități, protestele au continuat, unii localnici solicitând anularea întregului proiect de lege.

Manifestaţii aveau loc - fără nicio opoziţie a poliţiei - în mai multe oraşe din  ţară, mai ales în fiefuri ale opoziţiei, la Mombasa (est), Kisumu (est), Eldoret (vest), un oraş important în Valea Rift, în regiunea din care este originar preşedintele William Ruto, Nyeri (sud-vest) şi Nakuru (centru), scrie presa locală.
 

×
Subiecte în articol: Kenya Nairobi proteste taxe creştere taxe
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Continuă consultările premierului cu partidele pe tema datei prezidenţialelor
x close