Antena 3 CNN Externe Proteste islamice împotriva autorului 'Versetelor Satanice'

Proteste islamice împotriva autorului 'Versetelor Satanice'

Proteste islamice împotriva autorului 'Versetelor Satanice'
19 Iun 2007   •   08:13

Proteste în lumea islamică, după ce scriitorul Salman Rushdie a fost înnobilat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Autorităţile pakistaneze au cerut ieri retragerea titlului de cavaler conferit sâmbătă scriitorului asupra căruia Ayatollah-ul iranian Khomeini a emis un decret prin care era condamnat la moarte, în 1989. Zeci de manifestaţii au fost organizate în mai multe oraşe. Protestatarii au incendiat portrete ale Reginei şi ale scriitorului şi au scandat sloganuri împotriva Marii Britanii.

Înnobilarea autorului Versetelor Satanice ameninţă să arunce în aer relaţiile dintre Regat şi lumea islamică. Potrivit autorităţilor pakistaneze, titlul reprezintă un afront adus lumii musulmane. În oraşul Multan, din centrul Pakistanului, sute de studenţi au dat foc drapelului britanic şi portretului scriitorului de origine indiană. Manifestanţii au scandat "Moarte lui Rushdie, moarte Marii Britanii".

În Lahore, în estul ţării, alte câteva zeci de protestatari au aruncat cu pantofi, semn de dispreţ în lumea musulmană, în steagurile Marii Britanii. Şi în oraşul-port Karachi au fost organizate manifestaţii de protest. Rushdie, în vârstă de 59 de ani, a petrecut un deceniu în exil, după ce fondatorul Republicii Islamice Iran, Ayatollah-ul Khomeini a emis un decret împotriva sa, ordonând tuturor musulmanilor să îl ucidă, din cauza romanului său Versetele Satanice, considerat o blasfemie la adresa Islamului.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close