Antena 3 CNN Externe Proteste în Iran. Opozanţii cer moartea dictatorului. SUA laudă curajul şi oferă Egiptul ca exemplu

Proteste în Iran. Opozanţii cer moartea dictatorului. SUA laudă curajul şi oferă Egiptul ca exemplu

2 minute de citit Publicat la 12:42 15 Feb 2011 Modificat la 12:42 15 Feb 2011
Proteste în Iran. Opozanţii cer moartea dictatorului. SUA laudă curajul şi oferă Egiptul ca exemplu
Ciocnirile dintre forţele de securitate şi protestatarii pro-reformism din Tehran s-au soldat cu mai mulţi răniţi şi chiar cu moartea unei persoane. Mii de manifestanţi anti-guvern au protestat luni în centrul capitalei iraniene, iar agenţia Al-Jazeera susţine că cel puţin trei oameni au fost duşi la spital în urma rănilor suferite de la gloanţele trase, în timp ce alte zeci de persoane au ajuns la spital bătute.

Agenţia de presă semi-oficială FARS a anunţat că o persoană a fost împuşcată mortal, iar forţele de ordine au apelat la gaze lacrimogene pentru a-i determina pe protestatari să plece. Informaţia a fost confirmată de adjunctul şefului poliţiei, Ahmad Reza Radan. "O persoană a fost martirizată de către Monafeghin (PMOI - poporul mujahedin al Iranului) în timpul evenimentelor de luni", a spus el, adăugând că zece agenţi de poliţie au fost răniţi. În replică, Consiliul Naţional al Rezistenţei din Iran, din care face parte şi PMOI, a negat acuzaţiile şi a spus că "cei aflaţi la putere au zdrobit demonstranţii, trăgând înspre ei şi folosind gaze lacrimogene".

Trimisul special Al-Jazeera a spus că peste 10.000 de oameni de securitate au fost trimişi în stradă pentru a preveni ca Piaţa Azadi să devină ceea ce a fost Piaţa Tahrir a fost pentru Egipt, asta deşi Iran a felicitat poporul egiptean pentru succesul revoltei.

Un material video postat pe Internet arată cum protestatarii scandează că "prizonierii politici trebuie eliberaţi", iar alţii cer moartea dictatorului.

 


Citiţi şi: Revolta egipteană a stârnit masele în Bahrain şi Yemen

Conform postărilor de pe Twitter şi Facebook, unde au fost promovate de altfel marşurile, Mir Hossein Mousavi, liderul opoziţiei şi fostul candidat la alegerile prezidenţiale, şi soţia sa, Zahrah Rahnavard, s-au alăturat protestelor. Mehdi Karroubi, un alt lider cunoscut al opoziţiei, este încă în arest la domiciliu.

După lăsarea serii, BBC a relatat că luminile din oraş au fost stinse şi că forţele de securitate i-au atacat pe protestatari pe întuneric.

Liderul suprem, contestat
Un alt material video de pe Internet arată cum protestatarii ard o fotografie a defunctului ayatolah Khomeini şi liderul suprem al Iranului, ayatolahul Seyyed Ali Hoseyni Khamenei. Ei scandează totodată "Mubarak, Ben Ali, acum e rândul lui Seyyed Ali".

 



SUA îşi exprimă suportul faţă de protestele din Iran
Hillary Clinton, secretarul de stat american, a lăudat "curajul" şi "aspiraţiile" protestatarilor anti-guvern din Iran, îndemnând Teheranul să urmeze exemplul Egiptului. Doamna Clinton a cerut Iranului să "îşi deschidă" sistemul politic, spunând că mulţimea "merită să aibe aceleaşi drepturi care au putut fi observate în Egipt". "Istoria a arătat că represiunea aşterne de multe ori seminţe pentru o revoluţie. Cei care îngrădesc libertatea Internetului pot opri protestele şi impactul lor asupra oamenilor pentru o vreme, dar nu pentru totodeauna", a spus Clinton.

William Hague, secretarul de afaceri externe, a cerut forţelor de securitate iraniene să se abţină de la folosirea forţei. "Preşedintele Ahmadinejad le-a spus egiptenilor vinerea trecută că au dreptul să îşi exprime propriile păreri despre ţara lor", a explicat Hague.

 


Marşul de luni a fost organizat ca un eveniment de o zi şi este neclar dacă alte proteste vor mai avea loc. Înăbuşirea lui a amintit de cel în care mai multe proteste au fost stinse după contestata re-alegere a lui Mahmoud Ahmadinejad în funcţia de preşedinte, în iunie 2009. Susţinătorii opoziţiei au strigat şi acum "Allahu Akbar" (Allah e mare) şi "Moarte dictatorului", de la balcoane, sfidând astfel conducerea Iranului.

×
Etichete: Teheran
x close