Antena 3 CNN Externe Proteste în Irak faţă de acordul de securitate cu SUA

Proteste în Irak faţă de acordul de securitate cu SUA

Proteste în Irak faţă de acordul de securitate cu SUA
19 Oct 2008   •   11:59

Zeci de mii de irakieni au manifestat sâmbătă la Bagdad, împotriva proiectatului acord de securitate cu Statele Unite, care prevede retragerea trupelor americane până în 2012. Manifestanţii, adepţi ai clericului radical şiit Moqtada al Sadr, au cerut ca soldaţii americani să părăsească Irakul la sfârşitul acestui an.Manifestanţii, mulţi veniţi din provincie, erau în majoritate şiiţi, dar afirmau că reprezintă toate comunităţile irakiene.
Moqtada Sadr, despre care se crede că s-ar afla în Iran, nu a luat parte la demonstraţie, dar a difuzat un comunicat în care le cere deputaţilor irakieni să respingă acordul cu Statele Unite. ?Sunt convins că veţi asculta de voinţa poporului şi nu de cea a ocupanţilor. Nu trădaţi poporul!?, afirmă comunicatul.
Acordul de securitate, negociat de mai multe luni, ar trebui pus în aplicare la sfârşitul anului, când expiră mandatul acordat coaliţiei internaţionale de Consiliul de Securitate al ONU. Acordul nu are nevoie de votul Congresului american, dar trebuie aprobat de parlamentul Irakului. Americanii se tem că, aici, documentul va fi blocat, deoarece nu doar Moqtada Sadr, ci şi alţi lideri politici irakieni nu văd cu ochi buni rămânerea trupelor străine în ţară. În plus, anul viitor vor avea loc alegeri iar partidele ştiu că majoritatea alegătorilor doresc retragerea cât mai rapidă a americanilor.
Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close