Casa Albă a lansat luni un ultimatum la adresa diplomaţilor americani care au protestat oficial faţă de ordinul executiv semnat vineri de preşedintele Donald Trump şi care suspendă intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din unele ţări musulmane şi a refugiaţilor, transmite AFP.
"Fie ei acceptă programul, fie pleacă", a declarat Sean Spicer, purtător de cuvânt al Casei Albe.
AFP notează că este fără precedent pentru orice nouă administraţie americană: la zece zile după învestirea lui Donald Trump şi trei zile după decretul său anti-imigraţie, diplomaţi americani "contestatari" se revoltă faţă de acest text care a provocat indignare în SUA şi în lume.
Deşi Departamentul de Stat se află în teorie trecut sub drapelul administraţiei Trump, un număr de diplomaţi au transmis "un mesaj, printr-un canal disident, privind decretul intitulat "Protejarea naţiunii împotriva intrării teroriştilor străini în Statele Unite", a explicat Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat sub John Kerry şi care asigură interimatul în aşteptarea eventualei sosiri a secretarului de stat numit, Rex Tillerson.
Diplomatul american a amintit că această cale de contestare în cadrul ministerului reprezintă "de mai mult timp un vehicul oficial care permite angajaţilor Departamentului de Stat să-şi exprime opiniile şi perspectivele alternative asupra problemelor de politică externă".
El nu a dat detalii despre conţinutul respectivului text "disident", dezvăluit de blogul specializat Lawfare, nici legate de numărul diplomaţilor care îl susţin sau care l-au semnat. Lawfare vorbeşte de "sute" de funcţionari gata să parafeze documentul.
Diplomaţii contestatari denunţă "o politică ce închide poarta pentru mai mult de 200 de milioane de călători legitimi, în speranţa împiedicării unei mici părţi să utilizeze sistemul de vize pentru a intra în SUA şi a-i ataca pe americani". Aceasta "nu va răspunde obiectivului unei ţări mai sigure", estimează "disidenţii".
Într-o Americă edificată graţie valurilor succesive de imigraţie, diplomaţii acuză decretul lui Trump că merge chiar împotriva valorilor fundamentale americane de "nediscriminare, fair-play şi de primire călduroasă a vizitatorilor străini şi a migranţilor".
Acest "canal" de comunicare "contestatar" a fost creat la Departamentul de Stat în 1971, în timpul războiului din Vietnam. cu scopul de a răspunde presiunii diplomaţilor critici faţă de politica externă americană de atunci, aminteşte AFP.
Acesta a fost activat ultima dată în iunie, atunci când circa cincizeci de diplomaţi au solicitat ca Statele Unite să lovească militar regimul sirian, o critică severă la adresa administraţiei de la acea vreme, condusă de Barack Obama, care nu dorea să intervină în Siria.
Dar o contestare venind din Departamentul de Stat, la zece zile după învestitura noului preşedinte al SUA şi chiar înainte ca secretarul său de Stat să-şi preia funcţia, nu s-a mai văzut, notează AFP.
Acest "canal disident" este "un proces important căruia secretarul de Stat interimar (Thomas Shannon) şi Departamentul de Stat în ansamblul său îi acordă o mare valoare şi îl respectă", a insistat Toner.
O modalitate pentru angajaţii ministerului - în număr de 70.000, prima reţea diplomatică şi consulară a planetei - de a putea "să le transmită superiorilor opiniile lor cu deschidere şi într-o manieră confidenţială", a adăugat el.
Numeroşi înalţi diplomaţi care ocupau posturi "politice" sub administraţia Obama au plecat în ultimele zile, dar mulţi, inclusiv directori din eşaloanele medii, au rămas integraţi în cadrul Afacerilor Externe.
În "furtuna" de după decizia sa de închide graniţele pentru cetăţenii a şapte ţări musulmane, Donald Trump a apărat luni iniţiativa sa, denunţată de numeroşi şefi de stat şi de o parte a mediului de afaceri.
Noul lider de la Casa Albă, Donald Trump, a semnat vineri un ordin executiv prin care se interzice intrarea pe teritoriul SUA a cetăţenilor din şapte state majoritar musulmane - Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen -, declanşând un val de critici şi de proteste pe plan intern şi internaţional.