"Nu datorăm nimic. Nu plătim", se putea citi pe o banderolă purtată de o manifestantă la Valladolid (nord).
Sloganul a fost preluat de manifestanţi, la Madrid, cu referire la Cipru, care este pe cale să impună o taxă excepţională şi fără precedent asupra depozitelor bancare, în schimbul unui plan euopean de salvare în valoare de 10 miliarde de euro.
"Troika, afară", "Europa capitalului trebuie trimisă la plimbare", scandau protestatarii în timp ce defilau, la Madrid, până la Puerta del Sol, o piaţă ocupată timp de mai multe luni de mişcarea indignaţilor, care a apărut în mai 2011.
"Criza lor escrocherie rupe pacea socială", "Corupţii, la puşcărie", "Această austeritate ruinează şi omoară", denunţau mesaje inscripţionate pe pancarte purtate în coloana de manifestanţi ce denunţau laolaltă tăieri bugetare, cazuri de corupţie şi şomajul.
"Vrem să denunţăm situaţia din Europa, unde ei salvează bancherii şi (unde) ne pun pe noi, în schimb, să plătim", declară o şomeră, Teresa Partida, în vârstă de 60 de ani.
"Sunt nişte escroci, nişte hoţi. Este o ruşine", subliniază o actriţă, Begonia Crespo, în vârstă de 52 de ani, referindu-se la cazul "plicurilor" cu bani pe care le-ar fi primit oficiali de rang înalt din cadrul Partidului Popular (PP, de dreapta, la putere).
"Nu mai vrem aceste politici corupte care nu servesc la nimic. Acest sistem capitalist este terminat", apreciază un pensionar, Pedro Agudo, în vârstă de 73 de ani.
Spania este una dintre ţările cele mai afectate de o cură de austeritate impusă sub presiunea Bruxelles-ului cu scopul redresării conturilor publice. Această cură de austeritate drastică vizează economisirea sumei de aproximativ 150 de miliarde de euro până la sfârşitul lui 2014.
Deficitul public a fost adus la nivelul de 6,7% din PIB în 2012, după ce s-a aflat la 9,4% în 2011, cu preţul unei recesiuni ce se agravează (PIB-ul s-a contractat cu 1,4% în 2012) şi unui şomaj ce continuă să crească, afectând peste 26% din populaţia activă.