În Serbia au fost alegeri recent, în urma alegerilor au crescut semnificativ infectările cu coronavirus, iar președintele a decis să se revină la starea de urgență, ceea ce i-a revoltat foarte tare pe cetățeni.
Protestatarii au rupt gardurile, au spart geamurile cu pietre, s-au bătut cu forțele de ordine și au intrat în Parlament. Poliția și Jandarmeria au reușit să scoată o parte din manifestanți din instituția statului și au dat cu gaze lacrimogene pentru a calma spiritele.
Oameni ai legii și manifestanți, răniți în timpul protestelor. Au avut nevoie de îngrijiri medicale
Zeci de manifestanți și de polițiști și jandarmi au fost răniți în timpul protestelor și au fost luați cu ambulanța.
"Peste tot sunt oameni violenți, nici nu știm cum să ne ferim. S-a dat cu gaze lacrimogene și toată lumea încearcă să fugă. În această după-amiază s-au strâns în fața Parlamentului în jur de 7-8.000 de protestatari. Sunt foarte supărați din cauza deciziei președintelui referitoare la reinstaurarea stării de urgență. I-am văzut foarte revoltați. A fost un haos total. Acum au reușit să-i depărteze de Parlament pe unii protestatari.
Chiar acum văd un jandarm rănit adus de doi colegi spre ambulanță. Foarte multe ambulanțe au venit aici, au ridicat jandarmi și protestatari, a spus Nuțu Borboros, reporter Antena 3 trimis special la Belgrad.
Proteste de amploare în Serbia, după reinstaurarea stării de urgență. Manifestanții violenți au reușit să intre în Parlament
Cum s-a ajuns la incidentele violente
Protestele au început marți seara și au continuat și astăzi, după ce președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunţat noi interdicţii de circulaţie în weekend, în urma creşterii zilnice a numărului de cazuri de COVID-19. În urma violenţelor au fost răniţi 43 de poliţişti şi 17 protestatari, alţi 23 de protestatari fiind arestaţi.
Liderul Serbiei a făcut apel la populație, miercuri, să înceteze protestele fiindcă nu mai sunt locuri libere în spitale. "Situația din Belgrad este alarmantă. Nu mai sunt paturi libere în spitalele noastre, vom deschide noi spitale", a transmis Vucic.
Cazuri de coronavirus
În Serbia au fost înregistrate, până în acest moment, 17.076 de cazuri pozitive de coronavirus. Dintre acestea, 341 sunt decese și 13.562 sunt vindecări.
Bilanțul infectărilor la nivel global a ajuns la 11.922.399 de cazuri, dintre care 546.325 sunt decese și 6.507.002 sunt pacienți vindecați. SUA și Brazilia sunt cele mai afectate, atât în ceea ce privește numărul de cazuri, cât și cel al deceselor.