Antena 3 CNN Externe Proteste de amploare ale musulmanilor. Securitate sporită în Israel

Proteste de amploare ale musulmanilor. Securitate sporită în Israel

Proteste de amploare ale musulmanilor. Securitate sporită în Israel
05 Oct 2007   •   17:54

Evreii marchează vineri "Ziua Ierusalimului", data la care a fost alipit Oraşul Sfânt, după ocuparea Cisiordaniei. Milioane de iranieni au luat parte la marşuri pro-palestinieni, în vreme ce preşedintele Ahmadinejad a spus că existenţa Israelului este ''o insultă la adresa demnităţii umane''. La Ierusalim, măsurile de securitate au fost sporite. Peste 3.000 de poliţişti au patrulat pe Esplanada Moscheelor, în vreme ce accesul palestinilor din Cisiordania în Ierusalimul de Est a fost interzis pentru bărbaţii sub 50 de ani şi femeile sub 40.

Doar arabii israelieni au avut voie să treacă. Punctele de trecere a frontierei cu Israelul au fost luate cu asalt de musulmani, dornici să ajungă în Ierusalim, pentru slujbele de Ramadam. Aglomeraţia şi măsurile excesive de securitate au provocat scene de haos, însă nimeni nu a fost rănit.

Şi în Afganistan au fost organizate manifestaţii, în vreme ce măsurile de securitate şi blocada impusă de israelieni palestinienilor din Cisiordania, au creat scene de haos la punctele de trecere a frontierei.

La Teheran, zeci de mii de iranieni au strigat ''Moarte Israelului'', în vreme ce preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat că lupta va continua până la eliberarea totală a Palestinei. În Iran, ''Ziua Ierusalimului'' este declarată zi de solidaritate cu poporul palestinian. Proteste similiare s-au înregistrat în principalele oraşe iraniene, dar şi în localităţi mai mici.

Şi la Kabul, sute de demonstraţi au ieşit în stradă, în ultima zi a Ramadanului, în semn de solidaritate cu poporul palestinian, şi pentru a demonstra importanţa oraşului Ierusalim pentru musulmani. Protestatarii au scandat sloganuri anti-americane şi anti-iraniene, şi au ars o efigie a preşedintelui Bush.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close