Antena 3 CNN Externe Zeci de mii de oameni au protestat la Paris, după victoria extremei drepte la alegerile de duminică

Zeci de mii de oameni au protestat la Paris, după victoria extremei drepte la alegerile de duminică

Zeci de mii de oameni au protestat la Paris, după victoria extremei drepte la alegerile de duminică
Partidul condus de Marine Le Pen are șanse să guverneze Franța, după ce a obţinut peste 33% din voturi. Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    01 Iul 2024   •   10:53

Au fost proteste cu zeci de mii de oameni la Paris, după închiderea urnelor, manifestanţii scandând împotriva extremei drepte care a obţinut cele mai multe voturi în urma scrutinului. 

Partidul condus de Marine Le Pen are șanse să guverneze Franța, după ce a obţinut peste 33% din voturi. 

Partidul actualului preşedinte, Emmanuel Macron, a reuşit să adune mai puţin de 21%.

„Democraţia a vorbit! Iar francezii au plasat Adunarea Naţională şi aliaţii săi în vârf şi au desfiinţat practic blocul macronist.

Deocamdată nimic nu este câştigat! Şi turul al doilea va fi determinant!”, a spus Marine Le Pen.

Jordan Bardella, posibilul viitor prim-ministru al Franţei, a salutat şi el victoria formaţiunii sale politice.

„Din nou, la trei săptămâni de la alegerile europene, care au dus la convocarea acestor alegeri legislative anticipate, (fancezii - n.r.) au oferit un verdict fără drept de apel şi au confirmat aspiraţiile lor clare pentru schimbare”, a spus Bardella.

De cealaltă parte, preşedintele Emmanuel Macron a făcut apel la „o mare alianţă democrată şi republicană” împotriva partidului lui Le Pen în turul 2.

Participarea crescută la primul tur demonstrează importanţa acestui vot pentru toţi compatrioţii noştri şi dorinţa de a clarifica situaţia politică”, a spus preşedintele francez, potrivit unui comunicat.

„În faţa Adunării Naţionale (RN), a venit timpul pentru o mare uniune, clar democratică şi republicană, pentru turul doi”, a adăugat el.

×
Subiecte în articol: Franta Alegeri Franța 2024 proteste
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Joe Biden explică dezastrul de la dezbaterea cu Trump
x close