Protestele prelungite din acest stat practic falit s-au accentuat în ultimele zile, în care oamenii i-au cerut președintelui Gotabaya Rajapaksa să demisioneze, din cauza felului în care gestionează criza economică.
Imagini difuzate la televiziunea din Sri Lanka și pe rețelele de socializare îi arată pe participanții la protest năvălind în reședința prezidențială după ce au spart cordoanele de securitate ale poliției.
Unii oameni atârnă bannere cu mesaje de protest la balcon în timp ce alții se răcoresc în piscina palatului prezidențial.
Președintele a fugit vineri, înainte ca mulțimea să ia clădirea cu asalt, fiind mutat într-o altă locație de responsabilii cu securitatea sa, relatează CNN.
Cel puțin 33 de persoane, inclusiv membri ai forțelor de securitate, au fost rănite în timpul ultimelor tulburări, fiind tratate la spitalul din Colombo.
Premierul Ranil Wickremesinghe a convocat o întrunire de urgență a liderilor partidelor politice din țară pentru a discuta criza și i-a cerut președintelui Parlamentului să convoace forul legislativ.
Protesters enjoying Sri Lanka’s absconding President’s swimming pool! No dictator should remain in illusion that the power is for ever, and when the end comes, it is always violent and nasty. pic.twitter.com/T3ePbkA0gM
— Ashok Swain (@ashoswai) July 9, 2022
Care poate fi deznodământul protestelor masive din Sri Lanka
Premierul Wickremesinghe este următorul în linia de succesiune dacă președintele Rajapaksa demisionează.
Responsabili guvernamentali au declarat că nu știu care sunt intențiile lui Rajapaksa după fuga acestuia din palatul prezidenţial.
"Așteptăm instrucțiuni. Nu știm încă unde se află, dar știm că este cu membri ai Forțelor navale din Sri Lanka și că este în siguranță", a declarat pentru Agenția France Presse un funcționar de rang înalt.
Președintele din Sri Lanka este considerat responsabil de criza fără precedent care a lovit această țară, unde inflația a depășit 50% și unde se înregistrează grave penurii de carburant, electricitate şi alimente.
ONU estimează că circa 80% din populație sare peste unele mese pentru a face față lipsurilor și creșterii prețurilor.
Sri Lanka a suspendat, temporar, în luna aprilie, plata datoriei sale externe de 51 de miliarde de dolari şi a început negocieri de salvare cu Fondul Monetar Internațional.
Actuala criză, de o amploare fără precedent de la obținerea independenței țării în 1948, este pusă pe seama pandemiei de COVID, care a privat acest stat din Asia de Sud de veniturile din turism.
Însă economiștii spun că situația a fost agravată de o serie de decizii politice proaste.