Antena 3 CNN Externe Cum le-a tras clapa protestatarilor președintele fugar din Sri Lanka | Noua sa destinație

Cum le-a tras clapa protestatarilor președintele fugar din Sri Lanka | Noua sa destinație

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 12:25 14 Iul 2022 Modificat la 12:30 14 Iul 2022
Gotabaya Rajapaksa
Sursa foto: hepta

Informația a fost confirmată pentru CNN de o sursă de securitate de rang înalt de securitate de la  Colombo.

Între timp, în Sri Lanka furia populară se amplifică, din cauza refuzului lui Rajapaksa (foto, centru) de a demisiona oficial, așa cum a promis săptămâna trecută.

Șeful de stat este așteptat să sosească joi seară pe aeroportul Changi din Singapore.

El a încercat să obțină acces la un avion privat de la un membru apropiat al familiei, dar acest lucru nu s-a materializat, așa că a fost nevoit să se îmbarce pe o cursă de linie, a indicat sursa citată de CNN.

Ziua de miercuri s-a sfârșit, demisia președintelui n-a venit

CNN crede că sursa se referă la zborul 788 al companiei Saudia, care a decolat din Malé - capitala statului Maldive - joi, la  ora locală 11:30.

Rajapaksa se afla în Maldive de o zi, după ce a fugit din Sri Lanka la primele ore ale zilei de miercuri, în aceeași zi în care promisese că va demisiona.

Până joi, președintele parlamentului din Sri Lanka nu a primit nicio scrisoare oficială de demisie, aspect ce ridică întrebări cu privire la promisiunea făcută de Rajapaksa săptămâna trecută, pe fondul intensificării protestelor de stradă.

La scurt timp după ce Rajapaksa a părăsit țara, protestatarii au luat cu asalt biroul președintelui interimar Ranil Wickremesinghe, pentru a cere și plecarea acestuia.

În replică, Wickremesinghe a decretat stare de urgență și interdicții de circulație în țară.

Un calm relativ într-o situație pe muchie de cuțit

Mulți protestatari au promis că vor continua să iasă în stradă până când demisionează ambii politicieni - considerați responsabili principali pentru criza națională fără precedent, marcată de foamete, penurie de alimente și de combustibil și de incapacitatea de plată a datoriei externe.

Însă demisiile se lasă așteptate.

Un oficial militar de rang înalt a declarat pentru CNN că Wickremesinghe a numit un comitet de comandanți ai forțelor armate în vederea restaurării ordinii și a legii în țară.

Joi, pe străzile din capitala comercială Colombo era un calm relativ însă situația rămîne pe muchie de cuțit, notează CNN.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat joi că urmărește "foarte îndeaproape" evenimentele din Sri Lanka și a cerut o "tranziție pașnică și democratică".

"Este important să fie abordate cauzele fundamentale ale conflictului și nemulțumirile protestatarilor. Îndemn pe toți liderii de partid să îmbrățișeze spiritul de compromis pentru o tranziție pașnică și democratică" , a transmis Guterres într-un mesaj pe Twitter.

Foto galerie: protestatarii au luat cu asalt reședința premierului Ranil Wickremesinghe - numit președinte interimar - după confruntări cu poliția

×
x close