
Cel puţin 150.000 de persoane s-au adunat sâmbătă în faţa parlamentului de la Seul, potrivit agenţiei de presă Yonhap, pentru a cere preşedintelui Yoon Suk Yeol să plece de la putere, în timp ce deputaţii au început să voteze o moţiune de destituire împotriva acestuia, relatează AFP, citat de Agerpres.
Poliţia a estimat la circa 149.000 de persoane adunate în faţa legislativului în jurul orei locale 17:30 (08:30 GMT), dar organizatorii afirmă că numărul participanţilor se ridică la un milion de persoane, conform Yonhap.
Mai multe zeci de mii de sud-coreeni au început să iasă în stradă sâmbătă, ziua celei mai mari manifestaţii, după eşecul tentativei preşedintelui Yoon Suk Yeol de a impune legea marţială marţi seara.
South Korean protest culture is at a whole other level. This is from a pro-impeachment rally taking place outside the National Assembly in Seoul tonight, just a few days after a failed attempt to implement martial law:pic.twitter.com/DA9Ny4EMui
— Jeffrey J. Hall ???? (@mrjeffu) December 7, 2024
Aproape toţi deputaţii Partidului Puterii Poporului (PPP) al preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol au părăsit sâmbătă sala de şedinţe din parlament pentru a bloca, prin lipsă de cvorum, moţiunea de destituire depusă de opoziţie împotriva şefului statului, relatează AFP.
Cel puţin 200 de voturi din 300 sunt necesare în Adunarea Naţională a Coreei de Sud pentru demiterea preşedintelui. PPP are 108 locuri, iar partidele de opoziţie 192.
Adunarea Naţională (parlamentul sud-coreean) nu a reuşit sâmbătă să strângă o majoritate suficientă pentru a institui o anchetă asupra primei doamne Kim Keon-hee pentru presupuse fapte de corupţie, fapt ce sugerează că s-ar putea ca şi preşedintele Yoon Suk-yeol să evite să fie destituit din funcţie prin moţiune, în cadrul votului programat să aibă loc ulterior, potrivit agenţiilor de presă internaţionale.
Președintele Coreei de Sud își cere scuze „cetăţenilor care au fost şocaţi" după ce a decretat legea marțială
Preşedintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, şi-a cerut scuze sâmbătă pentru încercarea sa de a impune legea marţială în această săptămână, însă nu şi-a dat demisia, sfidând presiunea intensă de a face acest gest, sugerat chiar şi membri ai partidului său de guvernământ, cu doar câteva ore înainte ca parlamentul să supună la vot moţiunea privind destituirea sa din funcţie, informează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.
Yoon a spus că nu caută să se sustragă responsabilităţii juridice şi politice pentru decizia sa de a declara legea marţială pentru prima dată în Coreea de Sud după 1980, afirmând că decizia lui s-a născut din disperare.
Alocuţiunea sa către naţiune a fost prima apariţie publică de când şi-a anulat decretul privind instituirea legii marţiale miercuri, la doar şase ore după ce fusese emis şi după ce parlamentarii i-au sfidat decizia şi au votat împotriva decretului.
„Îmi pare foarte rău şi aş dori să cer scuze sincere cetăţenilor care au fost şocaţi", a declarat Yoon într-un discurs televizat către naţiune, în timpul căruia a făcut şi o plecăciune.
„Las la latitudinea partidului meu să ia măsuri pentru a stabiliza situaţia politică în viitor, inclusiv problema mandatului meu", a spus el.
Han Dong-hoon, liderul Partidului Puterea Poporului (PPP) al lui Yoon, a declarat după discurs că preşedintele nu mai este în măsură să-şi îndeplinească îndatoririle publice şi că demisia sa este acum inevitabilă.
Han afirmase vineri că Yoon este un pericol pentru ţară şi că trebuie înlăturat rapid de la putere, sporind astfel presiunea asupra acestuia pentru a demisiona, chiar dacă cei mai mulţi membri ai PPP s-au opus destituirii lui.
Han urma să se întâlnească sâmbătă cu prim-ministrul Han Duck-soo, a relatat agenţia de presă locală Yonhap. Conform Constituţiei, dacă Yoon demisionează sau este pus sub acuzare, atunci prim-ministrul, numit de Yoon, devine preşedintele interimar al Coreei de Sud.
Adunarea Naţională urmează să voteze la ora locală 17:00 (08:00 GMT) moţiunea de destituire. Pentru demiterea preşedintelui este necesară o majoritate calificată de 200 de deputaţi din 300. PPP-ul preşedintelui Yoon are 108 deputaţi, iar opoziţia are 192. Prin urmare, aceasta ar trebui să-şi ralieze cel puţin opt deputaţi din tabăra prezidenţială pentru a câştiga, notează AFP.