Antena 3 CNN Externe Protest Greenpeace pe o platformă petrolieră a Gazprom în Arctica

Protest Greenpeace pe o platformă petrolieră a Gazprom în Arctica

1 minut de citit Publicat la 12:51 25 Aug 2012 Modificat la 12:51 25 Aug 2012
Protest Greenpeace pe o platformă petrolieră a Gazprom în Arctica
Foto: INTACT Images/EPA
Şase militanţi Greenpeace au escaladat vineri o platformă petrolieră aparţinând Gazprom în Arctica, în semn de protest faţă de proiecte de forare ale gigantului rus în această zonă imensă, ale cărei rezerve sunt foarte râvnite, relatează AFP.
   
"Şase alpinişti au urcat pe structură şi au întrerupt operaţiunile efectuate pe platformă", a anunţat organizaţia nonguvernamentală ecologistă (ONG) într-un comunicat publicat vineri, subliniind că "activiştii au asupra lor suficiente provizii pentru a rezista mai multe zile".
   
Între ei se află şi Kumi Naidoo, directorul executiv al Greenpeace International.
   
Activiştii sunt stropiţi cu apă rece, în timp ce stau legaţi cu coarde de platformă, a adăugat Naidoo, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.
   
"Acum, o echipă Gazprom aruncă asupra activiştilor, în afară de apă, cu obiecte din metal", a declarat vineri seara un oficial din cadrul Greenpeace, acţiunea încheindu-se după 15 ore.
   
Nu s-a precizat imediat dacă activiştii au fost arestaţi.
   
Ecologiştii au desfăşurat banderole fluorescente pe care se puteau mesaje ca "Să salvăm Arctica!" şi "Să oprim Gazprom!".
   
La rândul său, grupul rus a respins vreun impact asupra operaţiunilor, în urma prezenţei activiştilor ecologişti.
   
"Le-am propus să urce pe platformă pentru a purta un dialog constructiv", a anunţat serviciul de presă al grupului, citat de agenţia Interfax.
   
"Dar au refuzat, spunând că preferă să stea agăţaţi" de platfomă, a adăugat aceeaşi sursă.
   
Greenpeace denunţă pericolele exploatării Arcticii şi a lansat o nouă campanie la care participă actori, cineaşti, celebrităţi din lumea rock şi oameni de afaceri, cu obiectivul de a transforma Arctica într-un sanctuar fără forări petroliere şi pescuit industrial.
   
În iulie, militanţi din cadrul organizaţiei au blocat accesul în sediul grupului britanico-olandez Shell din Haga, denunţând un proiect de forare în Arctica.
   
Rusia şi-a asumat dezvoltarea acestei zone ca pe o prioritate strategică.
   
Aceste presupuse rezerve sunt vizate totodată de alte patru ţări vecine Arcticii, şi anume Canada, Norvegia, Danemarca şi Statele Unite.
   
Potrivit unui comunicat Greenpeace, Gazprom va deveni anul viitor "prima companie care începe producţia comercială de petrol offshore în Arctica".
   
ONG-ul denunţă operaţiuni foarte periculoase, Arctica fiind "unul dintre mediile cele mai extreme şi mai ostile forărilor de petrol de pe planetă".
   
"Singurul mijloc de evitare a unei scurgeri catastrofale de petrol în acest mediu unic este interzicerea, acum, în mod permanent, a oricărei forări", a subliniat Naidoo, citat într-un comunicat.

×
x close