Activiști ai Partidului Socialist European, PES, și europarlamentarul român Victor Negrescu s-au adunat în fața sediului Consiliului Uniunii Europene de la Bruxelles.
Participanții la acțiune purtau pancarte și scandau "Schengen - România".
Este un demers care se înscrie în lupta politică a României pentru a elimina ultimul obstacol în calea aderării la spațiul de liberă circulație: opoziția Austriei.
Persistând în acuzații nejustificate aduse României în legătură cu fluxul de migranți în Europa, guvernul de la Viena și-a atras reproșurile partenerilor europeni, dar și critici interne.
Votul privind aderarea României la Schengen - care necesită unanimitate pentru o decizie favorabilă - va avea loc joi, cu ocazia Consiliului JAI (Justiție și Afaceri Interne).
Anunțul a fost făcut de premierul român Nicolae Ciucă, care a spus că pe ordinea de zi a Consiliului JAI figurează "implementarea deplină a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croația şi România".
Reuniune a PPE la Viena, înainte de votul în Consiliul JAI
O reuniune a PPE (Partidul Popular European) are loc în aceste zile la Viena, eveniment prezidat de liderul grupului, Manfred Weber, şi la care participă cancelarul austriac Karl Nehammer, precum şi omologii săi din Slovacia şi Croația, Andrej Plenkovic şi Eduard Heger.
"Este o reuniune a grupului PPE la Viena. Este public faptul că avem această reuniune stabilită de multe luni de zile. Inevitabil subiectul Schengen va fi pe agendă şi îl vom invoca noi, la începutul ședinței. Vor exista discuții cu ministrul Afacerilor Europene, cu ministrul de Externe și cu șeful guvernului austriac. Ce le vom spune? Le vom repeta faptul că România îndeplinește toate condițiile de aderare, că aderarea noastră este în interesul întregii UE, le vom asculta de asemenea doleanţele şi argumentele pe care eventual le au şi care le determină anumite rețineri", a declarat eurodeputatul român Siegfried Mureșan.
El a reiterat că România nu are nicio legătură cu problema legată de migrație ridicată de Austria.
"Tocmai de aceea vom sprijini toate soluțiile europene la criza migrației, toate soluțiile care ajută Austria, dar vom fi foarte clari, foarte fermi, în a spune că nu acceptăm ca România să devină victimă colaterală a problemelor politice interne din Austria. Colegii din PPE au fost uniți alături de noi în ultimele săptămâni și sunt convins că PPE va fi unit de partea României şi împreună vom încerca să convingem și acest ultim stat să susțină aderarea noastră la spațiul Schengen", a conchis el.