Antena 3 CNN Externe "Situația este fructificată de propaganda rusă!" Parlamentul European a adoptat rezoluția care spune că România trebuie să se afle în Schengen

"Situația este fructificată de propaganda rusă!" Parlamentul European a adoptat rezoluția care spune că România trebuie să se afle în Schengen

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 14:59 12 Iul 2023 Modificat la 20:05 12 Iul 2023
European Parliament 2
Sursa foto: hepta

Documentul a fost adoptat cu 526 de voturi pentru, 57 voturi împotrivă și 42 de abțineri.

Este a cincea rezoluție care îndeamnă la aderarea României iar deputații au menționat că "regretă decizia Consiliului din decembrie anul trecut, când cererile de aderare ale ambelor țări au fost respinse fără să fi fost prezentată nicio justificare de natură juridică legată de criteriile de aderare.

Consiliul JAI, invitat să evite utilizarea abuzivă a dreptului de veto

Rezoluția adoptată miercuri "subliniază necesitatea de a analiza posibilitățile actuale şi potențiale viitoare de a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene, invitând Consiliul UE să ia măsuri pentru a evita utilizarea abuzivă a dreptului de veto".

În plus, se solicită în mod formal Comisiei Europene să estimeze pierderile financiare, câștigurile nerealizate și daunele aduse mediului pe care România și Bulgaria le-au suferit din iunie 2011, în urma opoziției față de aderarea la Schengen.

Se solicită, de asemenea, să fie analizate posibilele mecanisme de compensare a pierderilor financiare.

Eurodeputații mai susțin că "un spațiu Schengen extins, fără controale la frontiere, ar face UE mai puternică, deoarece toate statele membre au dreptul de a adera la Schengen, odată ce sunt pregătite".

Rezoluție a Parlamentului European: "Blocarea României și Bulgariei, instrumentalizată de propaganda rusă"

Aceștia subliniază că situația actuală "este instrumentalizată de propaganda anti-UE, inclusiv propaganda rusă, și subminează capacitatea UE de a-și promova valorile și buna guvernanță în țările din afara UE".

Faptul că România și Bulgaria se află încă în afara zonei de liberă circulație reprezintă o povară pentru întreprinderile și populația din cele două țări din punct de vedere social și economic, arată Parlamentul European, deoarece "cetățenii români și bulgari sunt discriminați" și se confruntă cu întârzieri, dificultăți birocratice și costuri suplimentare atunci când călătoresc în străinătate sau când fac afaceri.

Întârzierile de la punctele de frontieră pot dura de la câteva ore până la câteva zile, comparativ cu circa 10 minute, timpul alocat statelor membre Schengen. 

Eurodeputații conchid că "veto-ul față de aderare alimentează sentimentul anti-european și dăunează economiei".

Sunt invocate și "daunele ireparabile" aduse mediului și se arată că sănătatea șoferilor, a agenților vamali și a persoanelor care locuiesc în apropierea punctelor de trecere a frontierei este pusă în pericol de creșterea poluării generate de vehiculele care așteaptă să tranziteze în fiecare zi, cu aproximativ 46.000 de tone de CO2 emise în fiecare an.

×
x close