Propaganda regimului de la Kremlin a publicat o hartă prin care arată că noile rachete rusești Oreșnik cu care Putin a lovit Ucraina ca represalii după bombardamentele cu ATACMS, ar putea să fie folosite pentru a lovi ținte NATO, scrie Newsweek. Conform acestora, o astfel de rachetă cu rază lungă de acțiune ar putea să ajungă la baza de la Deveselu în cinci minute.
O hartă care arată capacitățile și raza de acțiune a celei mai noi rachete hipersonice sugerează că această armă ar putea fi folosită pentru a lovi ținte NATO din Europa.
„Rusia își continuă eforturile de amenințare la adresa Europei cu Oreșnik”, a scris Anton Gherașcenko, oficial ucrainean, pe Twitter, luni.
Gherașcenko a publicat pe rețeaua socială o hartă care circulă de ceva timp pe canalele de propagandă rusești – conform acesteia, racheta cu capacități nucleare Oreșnik ar face doar câteva minute până la cele mai importante ținte NATO din Europa dacă ar fi lansată din Belarus.
Russia continues its efforts to intimidate Europe with Oreshnik: propaganda Telegram channels post a map with the missile's approach time to targets in the West if launched from Belarus.
Nuclear saber-rattling is now joined by an Oreshnik-jingling. https://t.co/WGPTzkhBgb pic.twitter.com/gZg7KNAH9V— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) December 9, 2024
Conform hărții, Oreșnik are capacitatea de a zbura din Brest, Belarus, până la baza Deveselu din sudul României în 5,5 minute. O altă bază din Polonia ar putea fi lovită în 3,2 minute. Rușii susțin și că orașe precum Paris sau Londra ar putea fi și ele lovite în mai puțin de 9 minute.
Rușii au folosit Oreșnik împotriva Ucrainei
Oreșnik, despre care rușii spun că e o nouă rachetă dezvoltată recent, a fost folosită prima oară împotriva Ucrainei pe 21 noiembrie, când a distrus o instalație militară de anvergură din orașul Dnipro.
Noua rachetă, despre care autoritățile militare ucrainene spun că a fost lansată din regiunea Astrahan a Rusiei, ar fi atins viteze Mach 11 de peste 13.000 de kilometri pe oră.
La câteva ore de la lovitură, Vladimir Putin a vorbit de ea ca de un „test de succes” și a spus că „nu există contramăsuri” pentru această rachetă.
„Sistemele aeriene de apărare aeriană, inclusiv cele dezvoltate de americani în Europa, nu pot să intercepteze aceste rachete”, a declarat dictatorul de la Moscova în timpul unui discurs televizat, adăugând și că Rusia „va alege noile ținte pentru viitoare teste pe baza nivelului de amenințare la adresa securității naționale a Rusiei”.
Îngrijorările au crescut din nou după ce dictatorul rus a declarat că intenționează să mute aceste rachete și în Belarus, în 2025, în răspuns la o solicitare din partea dictatorului Lukașenko.
Marți, Lukașenko anunța că „zeci de rachete” au fost deja transferate în țara sa și că o campanie locală de producție de tractoare și vehicule grele va începe producerea de sisteme de lansare pentru Oreșnik începând din a doua jumătate a lui 2025.