Antena 3 CNN Externe „Propagandă a trădătorilor”. Junta din Myanmar neagă că şi-a arestat liderul pentru a da o nouă lovitură de stat

„Propagandă a trădătorilor”. Junta din Myanmar neagă că şi-a arestat liderul pentru a da o nouă lovitură de stat

Min Aung Hlaing intr-un jeep alaturi de alti membri ai juntei militare
Generalul Min Aung Hlaing este şeful juntei militare care conduce Myanmar de la lovitura de stat din 2021.
de Adrian Dumitru    |    14 Aug 2024   •   11:07

Armata din Myanmar a dezminţit, miercuri, zvonurile despre arestarea liderului junei în urma unei noi lovituri de stat, calificând aceste informaţii drept  „propagandă a trădătorilor”, înainte de vizita ministrului de externe chinez, informează AFP, citată de Agerpres.

Generalul Min Aung Hlaing este criticat dur, de mai multe săptămâni, din cauza eşecurilor pe care le suferă armata în faţa grupărilor insurecţioniste care încearcă să doboare dictatura militară instaurată în 2021. Junta conduce ţara din 2021, de când armata a dat o lovitură de stat împotriva guvernului democratic.

Marţi, mai multe mesaje de pe reţelele sociale transmiteau că generalii l-au arestat pe Min Aung Hlaing în capitala Naypyidaw, pentru a-l înlocui la conducerea juntei.

„Este vorba de propagandă (...) în scopul de a perturba pacea şi stabilitatea ţării”, a declarat acesta din urmă într-un comunicat, acuzându-i pe cei care răspândesc aceste informaţii că sunt „trădător”. „Şeful statului şi autorităţile se achită împreună de responsabilitatea lor naţională”, a mai transmis junta.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, este aşteptat în Myanmar, miercuri, pentru a discuta cu Min Aung Hlaing. Această vizită „vizează să aprofundeze cooperarea bilaterală reciproc benefică în diverse domenii”, a declarat, marţi, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze.

China este unul dintre principalii aliaţi şi furnizori de arme pentru juntă, însă analiştii estimează că ea întreţine, de asemenea, legături cu grupurile armate etnice care deţin teritorii lângă frontiera sa. În ultimele săptămâni, o alianţă de grupuri armate etnice a ocupat teritorii ale juntei în nordul statului Shan, care se învecinează cu provincia chineză Yunnan.

Teritoriul pierdut de juntă include postul său de comandament pentru nord-est de la Lashio, unde trăiesc în jur de 150.000 de persoane. Cucerirea acestui sediu militar regional, o premieră după lovitura de stat, a suscitat inedite critici publice din partea taberei pro-armată.

Min Aung Hlaing a acuzat alianţa că primeşte arme, în special drone şi rachete cu rază de acţiune scurtă, din partea unor forţe „străine” pe care nu le-a numit.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close