Programul de supraveghere al Marii Britanii este „mai rău” decât cel al americanilor, potrivit unor recente dezvăluiri făcute de fostul analist NSA, Edward Snowden, citat de The Guardian.
Sub numele de cod "Tempora", agenţia britanică de spionaj Government Communications Headquarters (GCHQ) colectează şi stochează cantităţi imense de informaţii privind mesaje trimise prin e-mail, reţeaua de socializare Facebook, dar şi istorii ale căutărilor pe Internet şi ale apelurilor telefonice.
GCHQ face acest lucru prin accesarea unei reţele de fibră optică prin care sunt realizate apelurile telefonice şi conexiunile la internet.
Potrivit lui Snowden, programul Tempora este mult mai rău decât cel al Statelor Unite, cunoscut sub numele de PRISM.
„Cei de la GCHQ sunt mai răi decât americanii”, a declarat Snowden pentru The Guardian
Programul, lansat în urmă cu 18 luni, presupune strângerea de cât mai multe informaţii, care sunt păstrate pentru analiză timp de 30 de zile.
Potrivit sursei citate, oficialii britanici s-au lăudat în mai multe rânduri cu privire la capacitatea fără precedent de a colecta mai multe date decât Statele Unite, Canada, Australia sau Noua Zeelandă.
Totuşi, The Guardian a descris programul britanic de supraveghere ca fiind mult mai „lejer” decât echivalentul său american.
La începutul acestei luni, ministrul de Externe al marii Britanii, William Hague, a luat apărarea sistemului de supraveghere al GCHQ, într-un discurs susţinut în Camera Comunelor, notează euobserver.com.
Hague a explicat că orice solicitare de a interceptare a unei persoane „necesită un mandat semnat personal de mine sau un alt secretar de stat. Nu este un proces întâmplător”.
Cu toate acestea, noile dezvăluiri au declanşat furia Germaniei, ministrul Justiţiei din această ţară, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, spunând că, dacă programul Tempora este real, „este o catastrofă”, potrivit Reuters.
„Acuzaţiile împotriva Marii Britanii par un scenariu de la Hollywood. Instituţiile europene trebuie să clarifice situaţia”, a declarat Leutheusser-Schnarrenberger.
În acelaşi timp, reprezentantul opoziţiei social-democrate germane, Thomas Oppermann, a descris scenariul ca fiind unul „orwellian”, aluzie la romanul "1984" al lui George Orwell.