Proiectul de lege prevenirea și combaterea dezinformării și a răspândirii informațiilor false în spațiul mediatic a fost votat de Parlament în lectura a doua cu voturile a 54 de deputați. Documentul prevede modificarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova și urmărește prevenirea și combaterea tentativele de dezinformare, care afectează securitatea națională, potrivit jurnal.md.
Astfel, Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a fost completat cu noțiunea de „dezinformare” și cu sancțiunile aferente, în cazul în care furnizorii sau distribuitorii de conținut media vor încălca legislația.
Proiectul de lege prevede că furnizorii de servicii media care vor difuza conținuturi calificate drept dezinformare sau ca informație ce afectează securitatea spațiului informațional audiovizual riscă amenzi mari, ajungându-se până la retragerea dreptului de emisie pentru o anumită perioadă.
De asemenea, Codul a fost completat cu prevederi conform cărora furnizorii de servicii media nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale de televiziune și de radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care au fost produse în alte state decât statele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada și statele care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu excepția filmelor și a emisiunilor de divertisment care nu au un conținut militarist.
Furnizorii de servicii media nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale care, indiferent de proveniența lor, justifică războaiele de agresiune, neagă crimele de război şi crimele împotriva umanității sau incită la ură.
Anterior, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Șor au declarat la unison că prin această inițiativă actuala putere vrea să instituie cenzura.