Antena 3 CNN Externe Profesor român ucis în Virginia Tech

Profesor român ucis în Virginia Tech

Profesor român ucis în Virginia Tech
16 Apr 2007   •   19:24

Un profesor român a plătit cu viaţa încercând să-şi salveze studenţii, în timpul tragediei de la Universitatea din Virginia. În momentul atacului, acesta preda un curs într-una din sălile din clădirea unde a avut loc tragedia. Liviu Librescu l-a împiedicat să intre în sala de curs pe agresorul care a deschis focul la întâmplare. Profesorul a blocat uşa cu propriul corp. A fost, însă, împuşcat mortal. Alături de românul Liviu Librescu, alţi 31 de oameni au fost ucişi cu sânge rece, în masacrul de la Universitatea Tehnică din Virginia, cel mai grav din istoria Statelor Unite.

Liviu Librescu, povestea unui erou
Liviu Librescu avea 77 de ani. Era evreu născut în România şi supravieţuitor al Holocaustului. Studenţii săi au povestit că, imediat după ce s-au auzit primele împuşcături în clădire, profesorul s-a îndreptat spre uşă ca să-l împiedice pe agresor să intre în sală.

Între timp, speriaţi, studenţii au început să sară pe fereastră de la etajul al doilea. Tinerii au scăpat cu viaţă, dar profesorul Liviu Librescu n-a mai apucat să iasă din clasă. A ţinut piept atacatorului până ce acesta din urmă l-a împuşcat. Soţia lui Librescu, Marlena, a primit repede cumplita veste. Studenţii i-au trimis mesaje în care îi povesteau că profesorul le-a salvat viaţa cu preţul vieţii lui.

?Mi-am pierdut cel mai bun prieten. Era un om minunat, caruia îi placea mai mult decât orice pe lume sa predea?, a declarat Marlena Librescu. Cei doi erau căsătoriţi de 42 de ani şi au împreună doi fii.

Identitatea atacatorului
Autorul atacului este un student de origine sud-coreeană, în vârstă de 23 de ani, pe nume Cho Seung-Hui, care locuia într-un cămin din campusul instituţiei şi avea drept de rezidenţă în SUA, unde venise în urmă cu 14 ani.

Marţi dimineaţă, site-ul universităţii se deschidea, cu textul: In Memoriam Profesor Kevin Granata şi Profesor Liviu Librescu - Decedaţi pe 16 Aprilie 2007 în timp ce predau la Universitatea Virginia Tech.

În România, Librescu a absolvit în 1952 Universitatea Politiehnică din Bucureşti, a urmat un master la Facultatea de Inginerie Aeronautică şi apoi a obţinut diploma de profesor doctor în Mecanica Fluidelor. Activitatea academică a profesorului a început în domeniul cercetării, la Universitatea Politehnică, în 1953.

Pentru întreaga sa activitate a obţinut premiul Traian Vuia al Academiei Române. 26 de ani mai târziu, Liviu Librescu a plecat în Israel ca profesor la Univesitatea Tehnică din Tel-Aviv. Detaşat în Statele Unite, în 1985 la Universitatea din Virginia, profesorul român s-a bucurat de un adevărat renume. A publicat numeroase studii, cărţi şi cercetări în domeniul politehnic. De-a lungul carierei sale profesorul a obţinut numeroase premii şi distincţii.

33 de morţi la Universitatea Virginia Tech
America este în stare de şoc după cel mai grav masacru petrecut vreodată într-un campus universitar din Virginia. 32 de oameni au fost împuşcaţi mortal de un bărbat, care, potrivit poliţiei, s-a sinucis. Faptele s-au petrecut la Universitatea Tehnică din Virginia, înfiinţată cu mai bine de un secol în urmă, unde învaţă peste 25.000 de studenţi. Printre ei, şi câţiva români.

Atmosfera din campus era tensionată după două alarme cu bombă din ultimele zile. Primele victime au fost înregistrate puţin după ora 7.00 - un bărbat şi o femeie, împuşcaţi mortal într-un cămin universitar. Ancheta era în curs când, două ore mai târziu, s-au auzit din nou focuri de armă, la câteva sute de metri depărtare.

Un individ a deschis focul asupra studenţilor din câteva săli de curs. Mai mulţi tineri cuprinşi de panică s-au rănit după ce au încercat să scape sărind pe fereastră. Alţii au găsit ieşirile blocate cu lanţuri, instalate, probabil, de agresor. Teroarea a pus stăpânire pe campus.

Corespondentul ziarului britanic ?Daily Mail? aduce precizări despre tragedie. Se pare că primele crime, de la căminul universităţii, au fost urmarea unei dispute violente între ucigaş şi prietena sa, pe care o bănuia că-l înşeală. Un student cu rol de consilier a fost chemat să aplaneze disputa, dar în cele din urmă atât el, cât şi femeia au fost împuşcaţi mortal.

Criminalul s-a îndreptat apoi spre sălile de curs, cu două arme automate şi o mare cantitate de muniţie. Martorii spun că bărbatul părea să-şi aleagă victimele la întâmplare. El s-a sinucis, deşi mai avea rezerve de muniţie. Conducerea univeristăţii a confirmat că este vorba de un student de origine asiatică, de 24 de ani, venit anul trecut în Statele Unite. Potrivit AFP, atacatorul era de origine coreeană şi se numea Seung Hui Cho.

Senatul american a păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor. Studenţii încep să se întrebe de ce campusul nu a fost închis imediat după primul atac, iar unii nu ezită să spună că autorităţile ?au mâinile pătate de sânge? fiindcă nu au luat această măsură.

Declaraţia lui George W. Bush: {a}bush_16apr{/a}
Preşedintele George W. Bush a declarat că ?administraţia va face tot ce e posibil pentru a ajuta în anchetarea acestui incident. Dacă e nevoie să trimitem ajutoare pentru comunitatea locală o vom face?. Bush a subliniat că ?şcolile ar trebui să fie sigure, iar când un astfel de loc e violat, impactul se răsfrânge asupra întregii comunităţi. Suntem în doliu după cei pe care i-am pierdut la Virginia Tech?, a încheiat Bush.

Charles Steiger, rectorul Universităţii din Virginia, a declarat că ?astăzi, Universitatea a fost lovită de o tragedie pe care o considerăm pe proporţii monumentale. Au fost două atacuri armate, produse în campus, şi în fiecare dintre cazuri s-au înregistrat victime. Universitatea este şocată şi cu adevărat îngrozită de ce s-a întâmplat. Vreau să manifest cele mai sincere şi profunde condoleanţe familiilor victimelor, care includ studenţii noştri?.

Aproximativ 100 de elevi ucişi în ultimii 10 ani
În ultimii zece ani, aproape 100 de elevi, studenţi sau profesori au fost ucişi în atacuri armate produse în spaţii de învăţământ, majoritatea în Statele Unite. De cele mai multe ori, atacatorii au fost tineri care învăţau sau învăţaseră în şcolile respective, iar psihologii spun că de vină ar fi filmele, jocurile pe calculator sau muzica violente ori nevoia de a ieşi în evidenţă.

În martie 1996, un bărbat ucide 16 elevi şi un profesor într-o şcoală scoţiană, după care s-a sinucis. Peste 2 ani, un alt profesor şi 4 elevi au fost ucişi cu focuri de armă de 2 copii de 11 şi respectiv 13 ani, într-o şcoală din localitatea Jonesboro din Statele Unite. În acelaşi an, 22 de elevi au fost răniţi iar 2 şi-au pierdut viaţa după ce unul dintre colegii lor a deschis focul în incinta liceului Thurston, din statul american Oregon.

În aprilie 1999, un alt masacru are loc în SUA. 2 elevi au ucis 12 colegi şi un profesor care a încercat să intervină într-un liceu din Colorado. Atacatorii s-au sinucis la scurtă vreme după crime. Crimele din licee nu s-au desfăşurat exclusiv pe teritoriul Statelor Unite.

În 2001, un japonez de 37 de ani a ucis cu un cuţit 8 elevi dintr-o şcoală din localitatea Ikeda. Ucigaşul a fost executat după trei ani.

În Germania, un alt elev a deschis focul într-un liceu, în 2002. Au murit 18 persoane, printre care şi atacatorul.

Nici Canada nu a fost scutită de tragedii. O femeie a fost ucisă iar alte 20 rănite după ce un agresor a început să tragă în incinta unui colegiu din Montreal. Printre răniţi, au fost şi 3 români.

Un alt atac violent a avut loc în SUA, în 2006, când un bărbat înarmat a împuşcat 3 elevi şi a rănit alţi 8 într-o şcoală din statul american Pennsilvania. Majoritatea atacatorilor s-au sinucis sau au fost neutralizaţi de trupele speciale.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close