Producția globală de opium, din care este fabricată heroina, s-a dublat în doi ani pentru a ajunge la 7.554 de tone în 2014, cel mai ridicat nivel de după 1930, a anunțat vineri Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) în raportul său anual, transmite
AFP.
Creșterea se datorează în principal Afganistanului, țară responsabilă pentru 85% din producția mondială, unde suprafețele cultivate cu mac au crescut cu 7% anul trecut până la 224.000 de hectare, în condițiile în care părți din ce în ce mai mari din teritoriul Afganistanului sunt scăpate de sub controlul Guvernului central. Din cauza acestei creșteri, suprafețele cultivate cu mac la nivel mondial au ajuns la 310.900 de hectare, un nivel care nu a mai fost atins de la finele anilor 1930, susține UNODC.
Impactul acestei creșteri a ofertei este unul semnificativ pentru consumatorii din Asia, care absorb două treimi din produsele opiacee la nivel mondial, dar și în Europa și SUA. Potrivit calculelor UNODC, aproximativ 32,4 milioane de persoane, sau 0,7% din populația adultă a globului, sunt utilizatori ilegali de produse opiacee de genul heroină sau opium.
"În SUA, numărul deceselor legate de heroină a crescut iar semnalele sugerează că heroina este prezentă în cantități crescute și la prețuri mai mici", a declarat Angela Me, directorul diviziei de cercetare de la UNODC. În această țară, numărul morților de supradoză de heroină a crescut cu peste 40% în doi ani, până la 8.257 de decese în 2014, un nivel fără precedent în ultimii 10 ani, a subliniat Angela Me.