Antena 3 CNN Externe Prodi cere UE să recunoască independenţa Kosovo

Prodi cere UE să recunoască independenţa Kosovo

Prodi cere UE să recunoască independenţa Kosovo
11 Sep 2007   •   12:52

Italia le-a cerut partenerilor săi europeni să discute cu Serbia pentru a rezolva impasul diplomatic privind viitorul statut al provinciei Kosovo. Primierul Italiei, Romano Prodi, a declarat, în urma unei întrevederi cu omologul său sloven, Janez Jansa, că rolul Serbiei în Europa este foarte important. “Am trimis o scrisoare Comisiei Europene, în care am subliniat aspectele politice şi economice”. Prodi a refuzat să ofere detalii despre scrisoare, dar mai mulţi diplomaţi susţin că, prin acest demers, Italia propune ca Serbia să fie acceptată cât mai curând în Uniunea Europeană.

În timp ce oficial pare dispusă să recunoască independenţa Kosovo, Uniunea Europeană este divizată în ceea ce priveşte posibilitatea de a accepta independenţa provinciei în condiţiile în care Serbia se opune şi nu există nicio rezoluţie ONU în acest sens.

Serbia, sprijinită de Rusia, a pornit într-o ofensivă diplomatică de a bloca propunerea occidentală de acordare a independenţei Kosovo după ce, timp de opt ani, provincia s-a aflat sub administraţia ONU.
Moscova a blocat o rezoluţie ONU în acest sens şi a propus reluarea negocierilor, care au început în august, fără perspective de a se ajunge la un consens. Discuţiile vor continua până la 10 decembrie.

“Problema care va fi dezbătută lunile acestea este foarte dură şi complicată”, a spus Prodi. "Solidaritatea europeană trebuie exprimată cu inteligenţă", a subliniat acesta.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close