Antena 3 CNN Externe Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a demisionat. Este implicat într-un scandal uriaș de corupție

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a demisionat. Este implicat într-un scandal uriaș de corupție

Andrii Kostin procuror general ucraina
Responsabili din „diferite organisme de stat" au declarat „dizabilităţi fictive" pentru a evita să fie mobilizaţi în armată. Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    22 Oct 2024   •   20:30

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, şi-a anunţat demisia marţi după o anchetă a serviciilor de securitate care au dezvăluit un sistem de corupţie la scară largă ce le-a permis mai multor responsabili din sistemul judiciar să evite să fie înrolaţi în armată, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„Multe fapte de abuzuri ruşinoase au fost descoperite" în cadrul parchetului în Ucraina, a recunoscut Andrii Kostin.

„În această situaţie, consider că este corect să-mi anunţ demisia", a adăugat el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţase anterior că a avut loc o reuniune a Consiliului pentru Securitate Naţională pe această temă.

Responsabili din „diferite organisme de stat" au declarat „dizabilităţi fictive" pentru a evita să fie mobilizaţi în armată, a afirmat el, citând concluziile unei anchete a forţelor de ordine şi Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

În acest sens, Volodimir Zelenski a invocat „responsabilităţi personale", făcând referire în special la procurorul general.

Aceste anunţuri survin după o serie de scandaluri de corupţie implicând responsabili din domeniul medical care au fost acuzaţi că au emis documente false de invaliditate în special pentru a permite mai multor persoane, între care înalţi responsabili, să scape de mobilizare.

Serviciile de securitate au anunţat marţi într-un comunicat că au descoperit un sistem de corupţie "la scară largă" în sistemul înrolării militare.

În 2024, 64 de oficiali au fost suspectaţi de astfel de infracţiuni, iar alţi nouă au fost găsiţi vinovaţi, conform SBU.

Aproximativ 4.100 de certificate de invaliditate au fost anulate, întrucât se bazau pe "documente false", au explicat serviciile.

Funcţionari ai comisiilor medicale specializate sunt suspectaţi de vânzarea de certificate medicale false, potrivit aceleiaşi surse.

La începutul lunii octombrie, autorităţile ucrainene au anunţat că au confiscat echivalentul a aproape cinci milioane de euro în numerar de la şefa comisiei medicale regionale din Hmelniţki (vest). Cazuri similare au fost descoperite ulterior în alte regiuni.

Potrivit media ucrainene, peste 50 de procurori din regiunea Hmelniţki au obţinut grad de invaliditate datorită serviciilor şefei respectivei comisii, ceea ce le-a permis să primească pensii foarte mari.

Afectată de grave scandaluri de corupţie încă de la căderea Uniunii Sovietice, Ucraina s-a angajat să intensifice lupta împotriva acestor practici în cadrul eforturilor sale de a adera la Uniunea Europeană.

Însă numeroase cazuri de acest tip au ieşit la iveală de la începutul invaziei ruse din februarie 2022, în special în cadrul Ministerului Apărării şi al armatei, care au dus la destituiri şi arestarea unor înalţi funcţionari.

×
Parteneri
x close