Procurorii francezi au cerut, miercuri, condamnarea Marinei le Pen, politiciana franceză de extremă dreapta care a candidat de mai multe ori la președinția Franței, pentru fapte de delapidare, cerând ca aceasta să ajungă la închisoare și să primească interdicție de a mai candida pentru funcții publice pentru următorii cinci ani, relatează Politico.
Le Pen, partidul său de extremă dreapta și alte 24 de persoane, inclusiv actuali paralmentari și europarlamentari francezi, sunt acuzați că au folosit în mod ilicit fonduri de la Parlamentul European pentru a plăti asistenți parlamentari care să lucreze pentru probleme de partide și nu pentru ceea ce fuseseră angajați în PE în 2004 și 2016. Le Pen și cei din anturajul său au negat acuzațiile.
Procurorii au cerut pentru Le Pen cea mai dură condamnare, motivând prin faptul că politiciana era europarlamentară și lideră de partid când a comis faptele și că acestea sunt circumstanțe agravante.
Procurorii au cerut cinci ani de închisoare pentru Le Pen, dintre care trei cu suspendare, o amendă de 300.000 de euro și o interdicție de a candida pentru funcții publice dincolo de anul 2027, anul în care vor fi organizate noi alegeri prezidențiale în Franța.
În plus, procurorii au cerut executare imediată a pedepsei, chiar și dacă Le Pen depune apel. În mod obișnuit, pe perioada unui apel, sentința se suspendă până la o decizie definitivă, cu excepția cazului în care judecătorul de caz decide altfel.
„Este clar că singurul lucru pe care-l doresc procurorii publici este excluderea Marinei Le Pen din viața politică”, a declarat politiciana extremistă, referindu-se la ea însăși la persoana a treia.
În timpul procesului de săptămâna trecută, Le Pen spunea că intenționează să candideze pentru a patra oară la prezidențiale și că „milioane de francezi ar rămâne fără candidat” dacă ea va fi exclusă din cursă.
La puțin timp după ce a anunțat sentința cerută de acuzare, procuroarea Louise Neyton a îndemnat tribunalul să ia în considerare „natura fără precedent” a delapidărilor comise pe o perioadă lungă de timp și pagubele produse de acestea.
„Acuzații au transformat Parlamentul European în sursa lor personală de bani și voiau să continue să o facă. Dacă Parlamentul European nu ar fi aflat și nu ne-ar fi informat, aceste fapte ar fi continuat, iar delapidarea ar fi fost și mai mare”, a declarat Neyton.
Avocații apărării vor avea, acum, oportunitatea de a-și prezenta cazul în fața judecătorului, urmând ca acesta să stabilească o dată a verdictului pe 27 noiembrie. Verdictul ar putea să fie stabilit la începutul anului viitor.
Marți, Parlamentul a îndemnat la condamnarea tuturor acuzaților și a estimat pagubele financiare față de contribuabilii europeni la aproximativ 4,5 milioane de euro. În plus, PE a anunțat că va mai cere și 300.000 de euro în compensație.
Șefa extremei drepte franceze, luând exemplul lui Donald Trump, a încercat să acrediteze ideea că procesul este „politic” și l-a acuzat pe judecător că e „părtinitor”.
Mulți dintre cei acuzați alături de Le Pen nu au reușit să prezinte o apărare convingătoare – dovezile au arătat că multe dintre persoanele contractate ca asistenți legislativi nici măcar nu s-au prezentat vreodată la Parlamentul European, iar în unele cazuri au avut chiar contacte limitate cu europarlamentarii pe care se presupunea că ar fi trebuit să-i servească.
În ce privește formațiunea de extremă dreapta a Marinei Le Pen, Adunarea Națională (a nu se confunda cu camera inferioară a parlamentului francez, denumită identic în limba română – n. red.), procurorii au cerut o amendă de două milioane de euro și interdicții temporare la funcții publice pentru cei implicați între un an și cinci ani.