„Eu sunt preşedintele legitim al Republicii, iar această instanţă este ilegală!”, a declarat Morsi, primul şef de stat ales democratic în Egipt, în faţa instanţei
Potrivit posturilor de televiziune locale, judecătorul care a prezidat şedinţa a suspendat procesul din cauza refuzului lui Morsi de a îmbrăca hainele albe de deţinut.
„A fost o lovitură de stat militară, liderii acestui puci sunt cei care ar trebui să fie judecaţi”, a mai spus fostul preşedinte, care arăta sănătos şi purta un costum albastru închis, potrivit Mediafax.
Judecătorul care conduce procesul în care Morsi este acuzat de „instigare la crimă” în cazul morţii a şapte manifestanţi a precizat că şedinţa va fi întreruptă până când fostul preşedinte va îmbrăca „hainele în conformitate cu statutul său actual”.
Alte surse notează însă că adevăratul motiv al suspendării şedinţei ar fi insultele la adresa instanţei lansate de o parte din adepţii lui Morsi care se aflau în sala de judecată
În conformitate cu normele existente în legislaţia egipteană, o persoană care urmează să fie condamnată la moarte compare în instanţă în haine roşii de deţinut. Recidiviştii şi persoanele care au mai stat la închisoare poartă uniforme portocalii, în timp ce inculpaţii care compar pentru prima oară în faţa instanţei sunt obligaţi să îmbrace o robă albă.
Mohamed Morsi şi alţi 14 inculpaţi dintre liderii mişcării Frăţia Musulmană - între care vicepreşedintele Partidului Libertate şi Adevăr, Issam Al-Arian, şi activistul organizaţiei, Mohammad Baltagi - sunt acuzaţi de „instigare la crimă” în timpul manifestaţiei din 5 decembrie 2012, din faţa Palatului prezidenţial, care a degenerat în violenţe soldate cu cel puţin 7 morţi şi sute de răniţi.
Luni, autorităţile au luat măsuri excepţionale de securitate în jurul Academiei de Poliţie, unde se află tribunalul. Aici s-au adunat câteva sute de susţinători ai mişcării Fraţii Musulmani.
Armata a blocat principalele artere din Cairo, iar şoseaua de centură, alături de care se află Academia, a fost blocată complet. De asemenea, Piaţa Tahrir a fost închisă. Peste tot puteau fi văzute blindate şi baraje de sârmă ghimpată.